Отцепници с принадлежност към ГЕРБ ще учредяват русофилска партия

Независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, замислят създаването на проруска партия по модел на "Единна Русия" на Владимир Путин. Отцепилите се от РЗС Димитър Чукарски, Тодор Великов и Марио Тагарински, както и напусналият Синята коалиция Венцислав Върбанов са участници в бъдещия проект.

В началото на февруари те са били на посещение в Москва по покана "Единна Русия".

Идеята им е да направят формация чрез обединение на консервативна, либерална, зелена, земеделска и патриотична фракция, на какъвто принцип била изградена партията на Путин.

Инициативният комитет на бъдещата партия ще се формира през март.

Това ще е идейна партия с цел икономическото добруване на България, заяви Чукарски. Идеята била да има партия, която да поддържа прагматични и партньорски отношения с Русия и да се разбере, че това няма нищо общо с СССР и комунизма. Според Чукарски България трябва да гледа към пет центъра - ЕС, САЩ и НАТО, Русия, Турция и Западните Балкани.

Димитър Чукарски се обяви и за "възстановяване на традиционно добрите отношения с Русия, защото така или иначе енергийната обвързаност продължава - нито "Лукойл" ще стане неруска, нито ще внасяме газ от Иран, Тунис, Египет или Сирия". Поне България да поддържа нормална риторика, за да може да се възползваме от неоползотворените руски пазари, коментира той.

Това е поредният нов политически проект на "отломки" от РЗС и "Атака", който се лансира в последния месец.

На 8 февруари архонт Слави Бинев, избран за евродепутат от "Атака", обяви движението си "Гражданско обединение за реална демокрация" (ГОРД). В него влизат бившият депутат Любен Дилов-син, Георги Чапкънов – Чапа, Димитър Шумналиев, Мартин Захариев, Миглена Ангелова, Румен Ралчев, Тихомир Чернев, Чавдар Чернев, Валерий Найденов - треньор по карате на Бинев, Люсиен Велчев.

Две седмици по-късно Слави Бинев огласи и учредяването на друг проект - "Консервативна партия движение на успеха" или "КПД на успеха", което отправя 15 призива към нацията. Все още обаче не са оповестени учредителите на инициативния комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?