Отцепниците от ГЕРБ учредяват нова партия на 22 септември

Бившите гербери преговарят за патриотично сътрудничество с "Модерна България" на Борислав Цеков и с ВМРО

Отцепниците от ГЕРБ учредяват нова партия на 22 септември

Нова партия от разочаровани бивши членове на ГЕРБ се учредява на 22 септември в НДК в София, съобщи земеделският министър в кабинета "Борисов" Мирослав Найденов пред няколко медии в сряда.

Найденов бе един от близките до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов партийни функционери, който бе изключен от партията заради заведените срещу него дела от прокуратурата и разгласяването на запис от скандален разговор между него, бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и тогавашния премиер Бойко Борисов.

След изключването си Найденов посочи многократно като "основно зло" в ГЕРБ Цветан Цветанов и "дясната му ръка" Искра Фидосова и прогнозира масово напускане на партията от недоволни членове.

"Решили сме на 31 август да направим първата учредителна сбирка в Етрополе. Тогава се очаква да излезем с учредителна декларация, която да даде началото на процедурата по сформирането на тази политическа партия", каза Найденов в сряда.

Не е изненада изборът на мястото на учредителната сбирка. От Етрополе е бизнесменът и бивш депутат Емил Димитров, който също беше фигура с влияние в ГЕРБ и сочен за близък до Борисов човек. И той напусна със скандал партията иобвини за всички вътрешнопартийни проблеми Цветанов.

В ядрото от недоволни членове на ГЕРБ влизат също депутатите от предишния парламент Павел Димитров и Иван Петров, бившият областен на Стара Загора Недялко Недялков и други.

"Гръбнакът на тази политическа формация ще бъдат бивши членове на ГЕРБ, които в месеците назад в декларативна форма заявиха към председателя на ГЕРБ Борисов, че настояват той да се разграничи от лошите практики на Цветан Цветанов и Искра Фидосова. След като нямаше реакция, тези хора и други около тях решихме да създадем този политически проект", заяви още Найденов.

Той обясни каква ще е разликата между новата формация и ГЕРБ. "Важното и по-различното от лошите практики в ГЕРБ е това, че ние се противопоставяме на страха и тоталитаризма, наложени при ръководството на ГЕРБ от страна на Цветанов, защото самият Борисов многократно е заявявал, че ГЕРБ е на Цветанов", каза Найденов.

Той поясни, че новата формация няма да има лидер, а ще се ръководи от управителен съвет от 11 членове.

Бившият координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров обяви пред "Фокус", че "знакови имена на ГЕРБ от Варна ще напуснат и ще се присъединят към новата формация".Той не пожела да ги назове, но добави, че вече 60 души само във Варна официално са подали заявление за напускане на местната структура на ГЕРБ. А като се учредяла партията през септември, поне още стотина от града щели да се присъединят към нея.

И още един "драматично" разделил се с ГЕРБ член - зам.-областният управител на Пловдив Георги Игнатов, който преди два месеца обяви в емоционално отворено писмо, че напуска партията, каза в сряда, че не е получил покана за новата партия, но като тя се учреди, той ще си помисли дали да не се присъедини. Засега оставало да чака дали няма да бъде сменен от поста зам.-областен от премиера Орешарски.

Мирослав Найденов поясни още, че новата формация смята да си сътрудничи с граждански движения като "Модерна България" на бившия царист Борислав Цеков и "патриотични партии" като ВМРО.

Според Найденов поне десетина депутати от ГЕРБ са готови да напуснат партията и да се присъединят към новата формация.

Споделяне

Още по темата

Още от България