"Оттук нататък не ме блазнят постове"

"Оттук нататък не ме блазнят постове"

Между президент и премиер съществуват принципни различия; президентът не е бил достатъчно критичен към тройната коалиция, но никой преди него не е използвал и уплътнил така максимално правомощията на президентската институция; той няма да се върне в БСП, а едва ли ще прави и своя партия, защото има и други лостове за влияние в обществото, а и оттук нататък не го блазнят постове. Това стана ясно от пространното интервю на президента Георги Първанов в предаването на бТВ "Шоуто на Слави" в понеделник вечер. Ето част от ключовите теми и тези, застъпени в интервюто:

За напрежението между президент и премиер

Нормално е да има дебат, нормално е да има полемика и нека да видим кой какво предлага. Аз се стремя да предлагам политически теми за дебата, енергийната политика, антикризисните мерки, икономическата стратегия. Това са все неща, които трябва да се дебатират и ако не го направя аз, ще го направи някой друг.

Но аз съзирам един стремеж натискът към президентската институция да се персонифицира с въпроси, които не засягат дейността на самата институция. Говори се за моя партиен период, говори се за някакви жълти неща, един куп измислици, които даже не бих искал да коментирам.

Аз твърдя, че имаме принципни различия.

За бюджета

Първо, аз оценявам позитивно стремежа да се въведе по-голяма дисциплина в разходването на средствата. В условията на криза това е неизбежно. И все пак аз имам различно разбиране за философията на този бюджет. Аз си го представях като бюджет, който стимулира производството, респективно потреблението. Така както правят в Европа. Техният бюджет не е по-красив от нашия, не е по-добър, както каза самият вицепремиер, но не мисля, че те са по-назад в икономическата наука. Те инвестират именно в тези сфери.

И второто - за мен е много важно да се разбере причината за това състояние, в което сме ние в момента. Сигурно има наследство, което трябва да бъде анализирано и оценено. Но голямата причина, големият проблем е в несъбираемостта на приходите.

И третото, което смятам за особено важно, е, че се отлагат прекалено плащания. Плащанията към фирмите например, поръчките, обществените поръчки, които са реализирани. Те ще се отчетат тогава, когато по европейските стандарти трябва да оценят нашето развитие, дали е балансиран нашия бюджет. Но по-важното е, че това води до фалити на фирми.

Значи неплатените според специалистите са от порядъка на процент - процент и половина от БВП.

Защо не е бил така критичен и към тройната коалиция

Да, ако трябва да бъда откровен, не съм бил достатъчно критичен, но все пак съм длъжен да напомня, че имаше много остри моменти в отношенията ни. Имаше шест вета. Към това правителство още няма наложено вето на закон.

Спомняте си колко остро съм коментирал темата за тези назначения по формулата 8:5:3, една наистина порочна формула. Имахме много тежък дебат с премиера, по-скоро задочен, защото аз говорех, той мълчеше, по съветническите теми, по това, че той се беше се самозатворил с един доста ограничен кръг от съветници, което повлия и на политиката, която се формираше.

Но има две особености, които е хубаво да се знаят. Първата е, че на всички мои критики предишното правителство отговаряше с мълчание. И второто - всеки път, когато тръгваше приказката за поредните "Боянски ливади", знаете, тази метафора се използваше и по мое време, винаги услужливо в медиите се появяваха анализи за това, че, видите ли, президентът ревнува еманципиралия се лидер, иска да се върне да вземе отново БСП или да направи нова партия. Тоест, нищо ново под небето.

Ще се връща ли в БСП

Вижте, няма да се върна, защото съм го обещал преди 8 години. Аз поех партията в една много тежка ситуация, вие си спомняте. Това беше времето, когато БСП не просто излезе от кризата, тя намери своята идейна физиономия в социалдемокрацията.

Направихме най-голямата коалиция в България и спечелихме едни избори с предпоставка да печелим други. Повече нищо не мога да постигна като партиен лидер.

БСП наистина, меко казано, не е в кондиция, но аз няма да се върна и заради нещо друго, което е важно. Има ново поколение лидери в БСП, които не са на първа линия.

А както знаете, аз имам набито око за кадрите. Виждам ги на всички нива. Аз познавам БСП повече от всеки друг, и не само БСП.

Ще прави ли своя партия

А какви са основанията за подобно подозрение? Вижте аргумента. Президентът бил прекалено млад. Какво ще прави след две години? Дайте да му намерим работа.

В България има 300 партии. Дали ще има една партия повече, това не е от съществено значение.

Има други лостове за влияние в обществото, в това число и в политиката. Аз бих могъл да го правя това чрез структурите на гражданското общество. По-важно е обаче друго. След 2-3 години или 4, не знам, зависи от динамиката на събитията, при всички положения ще трябва да се промени политическият модел.

Оттук нататък не ме блазнят постовете. Блазни ме възможността чрез политиката да се реализират идеи.

Има време да мисля за това, което ще става след 2 години. Сега имам твърде много работа като президент.

Как оценява президентската институция и своята роля в нея

Кой, нескромно ще кажа, президент преди мен е използвал така максимално, уплътнил правомощията на президентската институция? Оказа се, че и чрез тази институция, която наистина е с доста орязани правомощия, може да се прави сериозна политика. Нека да използваме и други канали, и други механизми.

Значи, за една парламентарна република българският президент има своето достойно, солидно присъствие. Има начини да формира политика - правото на вето, правото на обръщения. Това, че президентът има толкова много представители - някъде формално, другаде, без да ги има тези формални правомощия, показва, че политика може да се прави.

За ловното му хоби и колко струва то

Разбира се, както 120 хиляди български мъже, и аз имам това хоби. Предпочитам да ловувам хищници. А вие знаете, че за хищник не се плаща, а по-скоро държавата ти дължи, например кубик дърва.

Аз не съм си взел своя кубик дърва и нямам подобни претенции. Но все пак има и нещо друго, което според мен е важно да го знаят хората, за да не са податливи на подобни популистки изказвания. Ако аз отида в планината на излет, на ски, ако отида на театър или на мач например, на футболен мач, може да излезе по-скъпо, защото осигуряването е доста по-сериозно отколкото, ако отида сам в планината.

Помолен за коментар, премиерът Бойко Борисов каза във вторник, че не е гледал интервюто на президента в "Шоуто на Слави". От забавните предавания гледам само "Господари на ефира", каза той пред репортери. "Не се меся в работата на други хора - всеки може да прави това, което иска", добави Борисов по адрес на Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България