Отвъд добрите намерения, Байдън е изправен пред сложни международни предизвикателства

Джо Байдън, сн. БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън и неговият дипломатически екип обещаха да възстановят американското лидерство в света, но отвъд общите намерения, веднага ги очакват редица сложни международни предизвикателства.

По време на предизборната кампания и след избирането си бившият вицепрезидент на Барак Обама постави акцента върху своето желание да се сложи край на доктрината "Америка на първо място" на Доналд Тръмп, за да се провъзгласи "завръщането" към Америка, "готова да води света".

Думи, които успокоиха европейските съюзници, както и голяма част от дипломатическо-академичната общност във Вашингтон, които обаче не казват ясно как той ще управлява кризите, които го очакват от 20 януари нататък.

Китай и Русия: "затворени", но как?

"Съединените американски щати трябва да бъдат твърди с Китай." Джо Байдън даде ясно да се разбере какви са намеренията му, в отговор на Доналд Тръмп, който го обвиняваше, че е "слаб" и лесно манипулируем.

Представител на управляваща класа, която отдавна се застъпва за сътрудничество с Пекин, бъдещият президент иска да покаже, че се е приспособил към оформящия се консенсус от американска страна в полза на безкомпромисна конкуренция с другата суперсила.

Предстои тази стратегия да бъде уточнена и да намери, както възнамерява да направи новият екип, разумен баланс между идеологическата конфронтация с акценти от Студената война, водена от настоящия държавен секретар Майк Помпейо, и необходимостта от сътрудничество по глобални предизвикателства, като пандемията и климатичните промени.

И обратно, с Русия Джо Байдън се ангажира да се покаже като много по-твърд от Доналд Тръмп, който никога не е криел желанието си да поддържа добри отношения с Владимир Путин. Има обаче риск Байдън бързо да бъде принуден да води диалог с Москва по много международни въпроси, като се започне от контрола върху оръжията.

Иран: невъзможното завръщане към 2015 г.

Иран увеличи призивите си за връщане към ситуацията преди Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от международното споразумение от 2015 г., целящо да попречи на Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие: Ако Вашингтон отмени санкциите, наложени през 2018 г., Техеран ще започне отново да спазва задълженията си по сделката.

На хартия, споразумението, договорено от администрацията на Обама, изглежда в съответствие с програмата на Джо Байдън, който казва, че иска да го поднови.

Просто връщането назад обаче се очертава като невъзможно. В Европа, както и в Америка, дори и "гълъбите" са съгласни, че споразумението трябва да бъде втвърдено и разширено до горещи теми, като иранските балистични ракети и смятаното за "дестабилизиращо" поведение на Иран в Близкия изток.

Дори Техеран да се съгласи на преговори, те обещават да бъдат трудни, особено след като твърдолинейните фигури в режима изглеждат в силна позиция с оглед на президентските избори в Иран през юни.

Близкият изток, преразгледани съюзи

Джо Байдън би могъл да се върне към една не чак толкова благосклонна линия към Израел и Саудитска Арабия, глезени както никога от Доналд Тръмп.

Но и там е трудно да се предвиди къде ще постави той курсора.

Въпреки че даде да се разбере, че ще остави посолството на САЩ в Ерусалим, където досегашният президент го премести в нарушение на международния консенсус, не е ясно дали Байдън ще обърне или не лавината от други благоприятни за еврейската държава едностранни решения, взети през последните четири години.

Нито докъде ще докара той спора с Рияд по въпроса за човешките права.

Афганистан: вероятна приемственост

Избраният за президент на САЩ наследява сключено от предшественика му споразумение с талибаните, което предвижда пълно изтегляне на американските войски от Афганистан до средата на 2021 г.

По този въпрос има известна приемственост: Джо Байдън също иска да сложи край на най-дългата война на САЩ.

Той обаче желае да поддържа там контратерористично звено, за да се предотврати хаосът, провокиран от изтеглянето от Ирак по време на президента Обама.

Някои експерти се опасяват, че такава промяна, колкото и малка да е тя, може да провали сделката с талибаните.

Северна Корея: затишие, но докога?

Когато в края на 2016 г. Барак Обама даде сбита информация за най-важното на Доналд Тръмп, той го предупреди: ядрените амбиции на Северна Корея представляват най-непосредствената заплаха.

Четири години по-късно, напрежението спадна, благодарение на зрелищния избор на милиардера републиканец да установи директна топла връзка със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тази стратегия обаче не успя да ограничи атомния курс на Пхенян, също както се провали традиционната дипломация, която Джо Байдън иска да възобнови.

А може да бъде сложен край на затишието, тъй като Северна Корея определи бъдещия стопанин на Белия дом като "бясно куче", което трябва да бъде "бито до смърт". 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят