Отварянето на прохода Хаинбоаз отново се отлага

Пускането в експлоатация на "Прохода на републиката" – Хаинбоаз, насрочено за 6 август, няма да се състои, съобщиха в четвъртък от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Това е поредното отлагане на отварянето на пътя, свързващ Северна с Южна България. Съоръжението може да заработи на 24 август, след като комисията за установяване на годността за пускане в експлоатация на обекта, излезе със становище, поясняват от НАПИ.

Проходът трябваше да заработи през септември 2008 г. Съоръжението беше отворено за три месеца в периода декември 2008 г. - март 2009 г., като през това време бе затварян няколко пъти заради лоши атмосферни условия. След това започна нов ремонт и разширение на пътя.

Проектът се изпълнява от фирмите "Биндер" и "Пътни строежи" - Велико Търново. През 2006 г. консорциумът от фирмите сключва договор за 46 млн. лева с ДДС, след което им се възлагат допълнителни дейности за още 8 млн. евро.

"Биндер" и Веселин Георгиев бяха замесени в огромен скандал миналата година, който доведе до блокиране на стотици милиони лева европейски средства, предназначени за пътища у нас. "Батко", прозвището, с което се прочу Георгиев, раздаде на фирми, ръководени от негови роднини, обществени поръчки за 120 млн. лева.

Миналия месец от НАПИ съобщиха, че лично премиерът Бойко Борисов ще открие "Хаинбоаз", но заради връзката на проекта с "Биндер" и Веселин Георгиев, той отказал.

Споделяне

Още от Бизнес