Отварят двете оферти за бронирани машини. Очаква се да са над тавана от 1.46 млрд. лева

Отварят двете оферти за бронирани машини. Очаква се да са над тавана от 1.46 млрд. лева

Военното министерство ще отвори до края на седмицата офертите на единствените две компании, допуснати до този етап на проекта за закупуването на нови бронирани машини за 1.46 млрд. лева. Това са Patria (Финландия) и  мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG.

Според няколко източника на Меdiapool и двете оферти вероятно ще надвишават тавана на проекта. В рамките на преговори цените може да бъдат свалени за сметка на компромиси при оборудването.

Зам.-военният министър Анатолий Величков каза на пресконференция в сряда, че след отваряне на офертите предлаганите машини ще бъдат тествани.

"Предполагаме, че до началото на следващата година ще стигнем до извод и ще предложим подписване на договор", каза Величков, който присъства на откриването на международната отбранителна изложба "Хемус 2020" в Пловдив.

Източници в министерството на отбраната обаче допускат проектът да се провали и да се рестартира. Тогава може да се премине към варианта на преговори "правителство-правителство", както бе решена сделката за изтребителите F-16 със САЩ. 

За да се стигне до там обаче, ще трябва сегашната процедура да се изчерпа напълно и правителството и парламентът да преразгледат проекта. 

Въпреки че от МО твърдят, че сделката е възможна през пролетта, това е малко вероятно.  

До този етап на проекта достигнаха само две фирми, въпреки че България поиска четири оферти. Другите две - на ARTEC GmbH (Германия) и NEXTER Group (Франция), се оказа, че не отговарят на условията. Според информация от МО Франция е предлагала преговори правителство – правителство и затова френската фирма е отпаднала.

Със сериозно закъснение интерес към участие в проекта обяви американската компания The Armored Group (TAG), но военното министерство отказа да я допусне, тъй като процедурата вече е в напреднала фаза и евентуалните промени биха изисквали санкция на парламента. 

Ако проектът бъде променен, ще може да бъдат обсъждани и други фирми. 

Това се случи при проекта за нови изтребители, който бе променен от депутатите, тъй като цената на новите изтребители F-16 Block 70 бе по-висока и трябваше да се плати накуп.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

МО се опитва да подпише и сделката за два нови патрулни кораба на стойност около 1 млрд. лева, като твърди че това ще стане през ноември. 

Поръчката ще бъде изпълнена от германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

По-рано този месец военният министър Красимир Каракачанов се оплака, че  "има опити на определени среди в България да попречат" на проекта за купуването на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. По думите му една от фирмите е завела съдебни дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България