Отварят изцяло софийския бул. "Дондуков" след над пет месеца ремонт

Отварят изцяло софийския бул. "Дондуков" след над пет месеца ремонт

След пет месеца и половина ремонт движението на коли и трамваи по софийския бул. "Ал. Дондуков" ще бъде възстановено. Последната затворена отсечка от булеварда между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" ще бъде отворена след 22 часа в петък.

Ремонтът в този участък ще продължи по тротоарите, съобщиха от Столичната община.

Подмяната на подземната инфраструктура и настилката на бул. "Ал. Дондуков" се превърна в един от най-обсъжданите ремонти в София през последните месеци. Първоначално имаше дебат дали да се запази паважът, които съществуваше в отсечката от Министерския съвет до бул. "Васил Левски".

В последствие граждани многократно сигнализираха за некачествено изпълнение на част от работата, а от общината обясняваха, че следят стриктно за това и няма да плащат за некачествена работа. Дали местната администрация ще приеме изцяло свършената от изпълнителя "Трейс" работа, ще стане ясно след окончателното приключване на ремонта и приемането на обекта в следващите седмици.

Ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" започна в началото на юни с отсечката между бул. "Васил Левски" и ул. "Кракра", както и с реконструкцияна ул. "Кракра". В началото на юли беше спряно движението между Министерския съвет и ул. "Г. С. Раковски". Работата по тази отсечка се проточи с две седмици повече от първоначално обявеното. Този участък остана и единственият павиран. От общината искаха и там гранитните павета да бъдат заменени с асфалт, за да се осигури по-голям комфорт при преминаването и да се намали шумът от колите. От Министерството на културата обаче настояха за запазване на паважа, който е част от културното наследство на столицата.

Качеството на полагане на новия паваж беше критикувано от граждански организации като "Спаси София". Малко след приключването на ремонта част от маркировката се изтри, тъй като беше начертана върху пясък, наложи се и пренареждане на паветата на места, тъй като бяха пропаднали. От фирмата-изпълнител предупредиха, че има технологичен срок за слягане на паветата, в който могат да се очакват проблеми. Освен това такива можело да възникнат и през следващите години, тъй като тази настилка не била адекватна на натоварването на съвременния трафик.

От 15 септември беше спряно движението и по участъка между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски". Работата по него също се забави, тъй като според първоначалното решение на Министерството на културата и там трябваше да се слага паваж. От общината обаче поискаха настилката да е смесена - паваж по трасето на трамвая и асфалт по лентите за колите. Мотивът беше, че отсечката вече не е в историческия център на града и не е нужно да е изцяло павирана. В крайна сметка министерството разреши павета въобще да не се слагат и цялото платно беше асфалтирано.

Освен настилката изцяло са подменени релсите на и контактната мрежа на трамвайното трасе, обясниха от общината. Поставени са и специални гумени заглушители, за да се намали шумът. Изградена е велоалея. Подменена е тръбната мрежа, поставено е LED осветление.

На 18 ноември, събота, ще бъде пуснато и движението по част от друг затворен за ремонт булевард - "Монтевидео", от ул."Маестро Кънев" до ул."Народно хоро". Продължава работата в участъка между улиците "Народно хоро" и "Боряна".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?