Отварят музеи, галерии и кина, но без климатик

Театрални постановки, концерти и колективни спортове за аматьори може да има на открито

Отварят музеи, галерии и кина, но без климатик

Здравният министър издаде заповед, с която позволява провеждането на културни събития и посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина.

Разрешават се посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Допускат се и посещения на кина,  като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет. По-късно здравният министър издаде друга заповед, с която допълни, че музеите, галериите, библиотеките и кината трябва да работят без климатик. Причината е, че климатичните инсталации се смятат за проводник в разпространението на вируса.

Министърът на културата Боил Банов обясни, че кинозалите се отварят за посещения, защото при тях няма живи артисти на сцената. Рискът за изкуството на живо в затворено пространство обаче бил прекалено голям и за това засега театри, опери, филхармонии няма да могат да работят на закрито.

Затова от заповедта на здравния министър отсъстват театрите.  Банов обясни, че театрите могат да правят постановки на открито. Все още било много рано да се говори за отварянето на зали за театри, опери, филхармонии. Същото важи и за музикални и танцови състави и групи - те ще могат да излизат пред публика само на открито.

От думите на Банов стана ясно, че всеки организатор на събитие включително и държавните театри, опери, филхармонии и други, сами ще решават какви точно спектакли да представят, за да се спазват мерките за безопасност, включително и на артистите.

Задължителните мерки за зрителя ще са влизане по определена схема, за да не се сблъскват потоците, заетост до 30% от капацитета на пространството, третиране с препарат на ръцете на всички влизащи и ползване на маски от зрителите. "За зрителите аз съм сравнително спокоен. Те не са в лицев сблъсък, при достатъчното отстояние и спазването на мерките нивото на сигурност е добро", коментира Банов.

Не се предвиждало поставянето на термокамери, защото било "скъпо удоволствие", а и не било сигурно до колко ефективни са.

Той препоръча в началото театрите да показват моноспектакли, постановки, в които участват малко хора. Препоръчва се на сцена да излизат по-малки трупи, по-малки групи музиканти. "Струпването на много хора за самите организатори носи риск и не е препоръчително", смята Банов и добави: "Абсурдно е да се изкарват артисти с маски. Това е въпрос, който самите колективи трябва да решат"

Разрешават и колективните спортове на открито за аматьори

По-късно в понеделник здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която разреши колективните спортове на открито за аматьори, в това число футбол, баскетбол, волейбол и др., но с до десет души.

Трябва също така да се спазват противоепидемичните мерки и няма да се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика.

Фитнес залите все така остават затворени.

Новото разхлабване на мерките в полза на спортуващите идва, след като преди седмица бе разрешено упражняването на индивидуален спорт на открито при условие за спазване на най-малко 2.5 метра между отделните спортуващи. Позволените спортове включваха тенис на корт, колоездене, лека атлетика, колоездене, голф и всички други, при които може да се гарантират мерките за социална дистанция.

Позволено бе и отварянето на плувни комплекси и басейни, но голяма част от тях в София все още остават затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?