Отварят пробно магистрала "Люлин" около Нова година

Отварят пробно магистрала "Люлин" около Нова година

Движението по цялата магистрала "Люлин" ще бъде пуснато пробно в края на годината, съобщи във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Проблемно остава изграждането на Тунел 3 при село Голямо Бучино, където закъснението е вече 30 дни, съобщи министърът. По график съоръжението трябва да е завършено на 18 декември. Има вероятност до края на годината мостът да е готов, така че да се отвори за движение само в едната посока, каза още Плевнелиев, но не уточни в коя посока - от или за София.

Плевнелиев допълни, че магистралата ще бъде отворена за Нова година само ако се установи, че няма никакъв риск за участниците в пътното движение.

В началото на октомври бе отворена Южната дъга на пътен възел Даскалово, а десетина дни по-късно трасето се напука. От пътната агенция определиха дефекта като технологичен и очакван.

Министър Плевнелиев отпътува за магистрала "Люлин" във вторник, за да извърши редовната ежемесечна проверка заедно с премиера Бойко Борисов.

"Проверката е форма на натиск от страна на премиера, за да се изстиска всичко от строителя", коментира Плевнелиев.

Премиерът Борисов потвърди възможността "Люлин" да отвори за движение до Нова година. Той се пошегува с изпълнителите, че им е поръчал хубаво време, за да могат да работят и да изпълнят проекта в срок. Борисов посочи, че част от магистралата само допреди няколко месеца е била планина, а сега се кара по асфалт по близо 90% от трасето. "Когато трябва да постигнем срок и качество, ние го изпълняваме. Ангажиран е и премиерът на Турция (магистралата се строи от турския консорциум "Мапа Дженгиз" – бел. ред.). Огромен обем работа сме свършили за 2-3 месеца", каза още той.

Борисов постави задача на Росен Плевнелиев да направи проверка дали работниците на фирма "Главболгарстрой”, които са подизпълнители на проекта, имат договори и дали "са им осигурени всички права".

Плевнелиев обясни, че към момента са изпълнени дейности за над 140 млн. евро, като са разплатени 113 млн. лв. "Убедени сме, че няма да изпуснем и един лев от европейското финансиране. 87% е напредъкът по строежа, а 33 % бяха постигнати за 3 години преди това", каза министърът.

На въпрос има ли възможност да се повтори търгът за Лот 4 на "Тракия", заради забавянето от страна на консорциума заради участието на "Холдинг Пътища" и преминаващата през процедура за несъстоятелност "Мостстрой", Плевнелиев заяви, че такъв вариант не съществува и не се обсъжда.

Възможността за нов конкурс бе изказана от премиера в неделя при първа копка на новата отсечка от Южната дъга на Околовръстното шосе на София. Преди това той заяви, че сдружението от девет фирми, изграждащо отсечката Ямбол – Карнобат от "Тракия" няма да получи нито една обществена поръчка, ако не спази сроковете.

Плевнелиев обясни, че пътната агенция подготвя анализ има ли нужда от промяна на технологията на строителство за отсечката Стара Загора – Нова Загора (Лот 2), заради новите норми за земетръсните зони. Това не е препроектиране, както всички се притесняват, лично аз съм наредил процедурата, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес