Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отварят се вратички за свои кандидати при обществените поръчки

17 коментара
Отварят се вратички за свои кандидати при обществените поръчки

Обществени поръчки ще се възлагат и чрез спорната процедура “състезателен диалог“, предвижда законопроект за публично-частното партньорство (ЗПЧП), публикуван на сайта на финансовото министерство. Проектодокументът ще бъде официално представен от правителството в сряда.

"Състезателен диалог" е комбинация от ограничена процедура и процедура на договаряне. Специфичното при нея е, че е предназначена основно за широкомащабни инфраструктурни проекти големи компютърни мрежи, проектите за модерни и високотехнологични информационни системи, иновационни проекти, много сложни договори. В практиката тази процедура се определя като специфичен вид публично-частно партньорство между възложителя и едрия бизнес.

При тази процедура възложителят има само най-обща идея за обекта на поръчката, но не знае как да го осъществи на практика. Особеното е, че не може да определи конкретните технически, правни или финансови детайли на проекта. Състезателният диалог започва с публикуване на обявление, в което се посочват критериите за подбор на участниците. Специфичното е, че не се използват традиционните тръжни документи. Вместо тях влиза в действие описателният документ. Възложителят може да посочи в обявлението минималния и максималния брой кандидати, които възнамерява да покани да участват, като не може да бъдат по-малко от трима.

Състезателният диалог е процедура, свързана с много време и разходи от страна както на възложителя, така и на кандидатите. Често при тази процедура се получава противоречие между принципите на публичност и равнопоставеност и фактическата възможност за фаворизиране на определен предпочитан кандидат, а това нарушава свободната и лоялна конкуренция. Затова правилата трябва да бъдат регламентирани много ясно.

Правителството на ГЕРБ е поредното, което подхвана инициативата публично-частните партньорства да се регламентират със закон, но е първото, което представя готов текст. Дали има нужда от закон за ПЧП е спорно, тъй като договорните отношения са предмет на търговския закон, закон за договорите, за обществените поръчки, за концесиите и т.н. Той обаче ще е от полза на общините, които се въздържат от подобни инициативи заради атаките и подозренията за злоупотреби.

Партньорският договор е новата форма на публично-частно партньорство, която се въвежда с новия закон. При него на частния партньор се възлага една или няколко от дейностите по финансиране, проектиране, строителство, поддържане или управление, без обаче да получава приходи от дейността на концесията. В този случай частният партньор се избира по реда на Закона за обществените поръчки. При партньорския договор изпълнителят има право на съфинансиране от бюджета и от еврофондовете по време на строителството, плащания по време на експлоатация на обекта, предоставяне на заеми, поемане на гаранции, сключване на преки споразумения с финансиращи институции и други.

Финансова подкрепа е допустима и при договори за концесия, когато е необходимо постигане на социално приемлива цена на услугата от обществен интерес, както и в случаите на необходимост от възстановяване на обекта след случай на непреодолима сила.

Законът въвежда и нов вид концесия – съвместна, при която обектът на концесията е собственост на държавата и на една или повече общини. Като съвместна ще може да се определи и концесията за услуга, при която обектът е собственост на концесионера, но осигуряването на услугите от обществен интерес е възложено на държавата и на общините

Правителството ще изготвя програма за ПЧП на национално ниво. Всеки общински съвет също следва да приема такава програма. В нея ще се включват както проектите за ПЧП, за които се предвижда финансиране изцяло от частните партньори, така и проектите, по които се предвижда финансова подкрепа от публичните партньори, включително със средства от фондовете на Европейския съюз.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. 123
  #17
 2. ДОНОС
  #16
 3. N
  #15
 4. Остап Бендер
  #14
 5. писачи
  #13
 6. Justice
  #12
 7. секи 4ти км
  #11
 8. рачо
  #10
 9. nik
  #9
 10. www.strategy.bg
  #8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.