Отварят врати 179 обществени трапезарии за крайно бедни и бездомни

Сн. БГНЕС

От 1 октомври в цялата страна ще отворят врати 179 обществени трапезарии, в които крайно бедни хора, такива без доходи, скитници и бездомници ще получават безвъзмездно топъл обяд от супа, основно ястие и хляб. Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на три месеца.

За социалните кухни са осигурени 1 920 215 лева. от европейския фонд "Социална закрила", а социалното министерство чака от Брюксел разрешение тези трапезарии да могат да работат целогодишно.

Прогнозите са от топлия обяд да се възползват 13 252 души, които обаче трябва да докажат, че нямат никакви доходи и близки, които да се грижат за тях или че доходите им са под минималния за страната. Например самотен човек над 75 години трябва да разполага само със 107.25 лв., а за самотен родител с дете до 3-годишна възраст – 78 лв., за да получи право на топъл безплатен обяд.

От помощта ще могат да се възползват и самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии, както и скитащи и бездомни деца и лица, съобщиха от социалното министерство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?