Отвързването на швейцарския франк от еврото предизвика вълна от фалити

Отвързването на швейцарския франк от еврото предизвика вълна от фалити

Инвеститори и валутни търговци по цял свят търпят значителни загуби, след като Швейцарската централна банка изненадващо премахна ограниченията върху обменния курс на местната валута спрямо еврото, съобщи агенция "Блумбърг" (Bloomberg).

Валутни брокери обявиха, че последвалият ръст в задълженията на техни клиенти заплашва да наруши капиталовите изисквания към компаниите. Появиха се и сигнали за фалити на търговци.

Най-големият щатски брокер - FXCM, съобщи, че по сметките на клиентите му са се натрупали задължения в размер на 225 млн. долара, след като финансовите пазари по цял свят приеха тежко шокиращото решение.

Новозеландският Global Brokers съобщи, че не може да преодолее ефектите и прекратява дейността си. IG Group Holdings отчита загуби за 30 млн. британски паунда, а Swissquote Group Holdings – 25 млн. франка.

"Ще бъда удивен, ако не станем свидетели на още фалити. Това бе завой на 180 градуса от страната на Швейцарската национална банка. Хората се чувстват наранени и предадени", коментира пред агенцията Ник Парсънс, ръководител на анализаторския екип на National Australia Bank за Великобритания и Европа.

Пазарната нестабилност обхванала пазарите в Европа се пренесе и в САЩ. Американската банка Citigroup е изгубила повече от 150 милиона долара, след като централната банка на Швейцария отказа да продължи с обвързването на националната валута към еврото, пише "Блумбърг".

Швейцарската банка се отказа от въведения таван на своята валута от 1.2 франка за едно евро. Това решение доведе до рязко покачване на стойността на валутата, която поскъпна с 41% за много кратко време.

Още по темата
Още от Бизнес

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?