Ответен удар: И Китай наложи мита на американски стоки

Ответен удар: И Китай наложи мита на американски стоки
Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.
 
Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти.
 
Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 милиарда долара ще бъде обявена допълнително. Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.
 
Мярката на Китай идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че въвежда 25-процентни мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара. 
 
Той заяви, че митата ще бъдат наложени на стратегически важни китайски вносни стоки и обеща допълнителни мерки, ако Пекин отвърне на удара, отбелязва Ройтерс.
 
 "САЩ държат да възприемат поведение, което нарушава правилата на Световната търговска организация. Това е нарушение на легитимните права и интереси, които Китай има съгласно правилата на СТО и заплаха за икономическите интереси и сигурността на Китай", заяви китайското министерство на търговията.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят