Западни и руски медии:

Ответните санкции на Москва може да ударят руските потребители

Ответните санкции на Москва може да ударят руските потребители

В коментарите си за въведената по нареждане на президента Путин забрана за внос в Русия на редица селскостопански продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия както западните, така и редица руски медии стигат до извода, че контрасанкциите на Москва могат да се обърнат по един или друг начин срещу нея и най-вече срещу руските потребители.

Кремъл забрани вчера изцяло вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада заради ролята ѝ в украинската криза.

"Индипендънт": Рискована маневра

Обявените от Москва ответни санкции демонстрират моралния вакуум, в който действа руската външна политика. В реалния свят тези най-нови контрамерки са много рискована маневра от руска страна, посочва британският в. "Индипендънт".

Западът наложи санкции на Русия заради широк консенсус, че Москва е нарушила принципите на международното право, анексирайки приблизително 5 процента от украинската суверенна територия - Крим, и че упорито се опитва да дестабилизира Украйна, подпомагайки проруските бунтовници. Руските контрасанкции за сметка на това не са в резултат на нарушаване на цивилизовани норми, а санкции заради самите санкции. Те нямат разумна, нито пък нравствена същина и това се случва не за пръв път, отбелязва вестникът.

Забраната за внос на храни от Запада е класически случай на ситуация, в която си готов да пострадаш, само и само да накажеш друг. Ако имате обременена от съветско време боксуваща икономика и работна сила в упадък, не е добра идея да въвеждате протекционистки мерки. Проблемът за Запада обаче не е какъв ще е ефектът от руските санкции, а фактът, че Русия не е в състояние за понесе финансова цена, която налага сама на себе си. Това говори, че Кремъл не действа рационално, което на свой ред прави предвиждането на бъдещите му действия много по-трудно, заключава "Индипендънт".

"Файненшъл таймс": Недостиг и инфлация

Сходно виждане, че от руското хранително ембарго ще пострада и самата Русия, излага и в. "Файненшъл таймс". Макар най-новият ход на г-н Путин да смая западните столици, използването от Москва на земеделски продукти като оръжие едва ли е нова тактика. Русия наложи ограничения за продажбите на грузински и молдовски продукти, а напоследък забрани вноса на полски ябълки.

Сега обаче рестрикциите са с много по-голям мащаб. Русия е най-големият чужд пазар за европейски плодове и зеленчуци - на стойност 2 милиарда евро годишно - и вторият по-големина пазар на САЩ за пилешки продукти. Руското ембарго няма да засегне само американските и европейските производители, а и руските потребители. В краткосрочен план забраната може да доведе до покачване на цените и недостиг на продукти, което ще се отрази на по-бедните руснаци; те харчат основната част от доходите си за храна. Негативният ефект може да е и по-сериозен - евентуална инфлация може да дестабилизира рублата, предупреждава "Файненшъл таймс".

Президентът Путин рискува популярността си в родината. Способността на руските медии да представят спада в стандарта на живота като резултат от агресията на Запада не е безгранична, при положение че Москва е наложила търговска забрана, допълва всекидневникът.

"Гардиън": Заплаха за всеки в Русия, не само за разглезените московчани

Празните рафтове в руските магазини няма да засегнат само любителите на сирена в Москва. Някои приемат взаимно налаганите санкции на шега, но търговските войни са опасни, а последиците ще са значителни и трайни, пише в. "Гардиън". Това, че вече не мога да угодя на детето си, купувайки му любимото сирене, е толкова пренебрежимо на фона на онова, което преживяват хората в Източна Украйна, че даже ми е неудобно да го коментирам. То обаче е полезно напомняне, че продължаващата безизходица между Запада и Русия в борбата за влияние върху Украйна няма да има някакъв абстрактен ефект, посочва авторката Наталия Антонова.

Повишаването на цените и инфлацията вече са реална заплаха за всеки човек в Русия, а не само за "разглезените московчани", развили вкус към италиански деликатеси, отбелязва тя и подчертава, че икономически и политически нестабилна Русия няма да е нещо лошо само за руснаците.

Руски производители са въодушевени, експертите предупреждават

Родните производители са въодушевени и готови да компенсират на руското население забранените вносни храни, пише руският "Независимая газета" и добавя, че надежди изпълват и доставчиците в страните, незасегнати от контрамерките, най-вече в Латинска Америка.

Шефът на руската агенция по риболов Иля Шестаков е убеден, че Русия ще може "да замести пазара със собствена продукция". "Днешните баланси сочат, че изнасяме много повече, отколкото внасяме", заявява той пред вестника.

"Отдавна поставяхме въпроса да намалим или изобщо да се откажем от вноса", твърди Галина Бобильова, шеф на Руския птицевъдчески съюз. Вносът души млечния отрасъл в Русия, а забраната няма да предизвика недостиг на млечни продукти в страната, уверява Андрей Даниленко, оглавяващ националното сдружение на млекопроизводителите. Ако държавата контролира твърдо цялата снабдителна верига, няма да скочат и цените, смята той.

"Предлагането все едно ще спада известно време, а цените ще растат. Може да задържим инфлацията само ако успеем да осигурим непрекъснати доставки. Това обаче е малко вероятно", прогнозира икономистът Владимир Бессонов.

Експерти допускат впрочем, че забранени храни ще попадат на руския пазар през Беларус и Казахстан заради отворените граници в рамките на тристранния Митнически съюз. "Европейски храни ще бъдат внасяни чрез контрабанда и съвсем легално след преработка в страни от Митническия съюз", пише "РБК дейли", според който през Беларус в Русия може да бъдат внасяни към 20 на сто от забранените стоки.

Според експерти на "Новие известия" ще започнат да растат цените на храните и асортиментът им ще стане по-беден. Забраната върху свинското от ЕС вече е довела до поскъпване на птичето месо в Русия с 10 на сто, а на останалото - със 17 процента, добавят те.

Руското хранително ембарго ще удари най-вече местните потребители на скъпи деликатеси. Само след месеци те едва ли ще открият вече в ресторантите и магазините примерно испанска шунка хамон, френски сирена и гъши дроб (фоа гра), пише "Комерсант".

Над 70 на сто от руското население подкрепя ответните санкции, а само към 25 процента очакват от тях сериозни проблеми за себе си и своите близки. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", цитирани в "Независимая газета". "Проучванията сочат, че обществото се разслоява все повече по идеологически причини. Повечето хора (61 на сто) са на мнение, че Русия е обкръжена от врагове, коментира изданието. Близо 30 на сто обаче смятат, че истерията спрямо Запада е хитрина на властите с цел да сплашат гражданите и да манипулират по-лесно общественото мнение."

Обективните данни сочат, че Русия започва да буди страх, че в света вече я разглеждат като непредсказуем субект. Общественото съзнание обаче вижда тук нараснало уважение към федерацията, отбелязва Алексей Гражданкин от "Левада". Според него хората в Русия търсят един вид реванш заради 90-те, когато помощта от Запада е накърнявала тяхното самоуважение, а сегашната конфронтация възстановява баланса.

Извън Москва вносните храни не са доминиращи и анкетираните няма да изгубят много от забраната им. Празните щандове тутакси ще бъдат забелязани навсякъде, но основният въпрос е кого ще обвинят хората - Путин или все пак Запада, срещу който вече е загрято общественото мнение, допълва Гражданкин.

Докато животът на хората тече постарому, анкетите все така ще сочат подкрепа за Кремъл и безразличие към санкциите, обобщава политологът Алексей Малашенко. Той очаква промени в асортимента и цените наесен, което ще бъде забелязано според него в големите градове и ще се появи "първото недоволство". "Сега телевизионната пропаганда работи по следния начин: да живее родният фермер, а за всичко са виновни САЩ. Рано или късно обаче хората полека-лека ще осъзнаят, че вината за изчезването на стоки от щандовете не е на страната производител", казва експертът.

"Щом санкциите засегнат живота на обикновените хора в Русия, те ще се замислят искат ли да плащат за Крим и Донбас - твърди Малашенко. Съответно предсказва "ново затягане на гайките" от страна на Кремъл и пак пропаганда с цел хората да обвиняват "Запада, но не и собствените си власти".

Същевременно сред руски ползватели на Фейсбук от два дни се разпространява следният анекдот: "Русия се вслуша в гласа на международната общност и се присъедини към антируските санкции."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?