“Oтвлечен” руски войник всъщност дезертирал в Грузия

Руски войник, за когото Москва обвиняваше Тбилиси, че е бил отвлечен от грузинските служби, заяви, че е дезертирал в Грузия. В телефонен разговор с московски журналист той е потвърдил, че се укрива в Грузия, тъй като се опасява от наказателно производство в Москва.

Сержант Александър Глухов е казал в интервю за руския в. "Новие известия", че доброволно е решил да дезертира от руската армия. "Оставаха ми четири и половина месеца до края на службата, но просто не можах да издържа ужасните условия и униженията", казва сержантът, цитиран от БТА.

По думите му той е пристигнал в Южна Осетия през юли м. г. - точно преди войната между Грузия и Русия през август.

"С яденето беше много зле. Хранеха ни с елдена каша, със супа, но яденето беше много малко. Не ни стигаше. Местните жители ни помагаха с храната. Живеехме на палатки. Палехме печка, но пак ни беше студено. Къпехме се само веднъж в месеца", разказва Александър Глухов.

Той изразява желание да се върне в Русия, но не сега, а "после, щом нещата позатихнат".

Говорител на руското министерство на отбраната заяви във вторник, че Русия е поискала от Грузия незабавно да освободи руския войник. Според Москва Глухов е бил задържан от грузински военни в Южна Осетия и след това откаран в Тбилиси.

Министерството окачестви като "информационна провокация" излъчения по грузински телевизии видеозапис, на който Глухов заявява, че иска убежище в Грузия. "Тази провокация е сътворена под физически и морален натиск, при който може да бъде казано какво ли не", посочи говорител.

Освен че показа Глухов пред журналисти и излъчи по телевизията разговори с него, Грузия организира и среща с руския военнослужещ в ресторант на "Макдоналдс" в Тбилиси.

"Смятам да поживея в Грузия, а колкото до гражданството, не знам, може и да го приема, но засега не знам", заявява руският сержант.

Споделяне

Още от Свят