Отвлечен в Сирия американски журналист е освободен

Питър Тео Къртис е бил предаден на представители на ООН след две години в плен

Питър Тео Къртис

Американският журналист Питър Тео Къртис, отвлечен от ислямисти в Сирия преди две години, е бил освободен и предаден на представители на ООН, съобщава в понеделник "Ал Джазира".

Той беше похитен през 2012 г. от ислямистки бойци в град Антакия в южната част на Турция при опит да премине в Сирия. Преди освобождаването на Къртис, джихадистите пуснаха и десетината монахини, отвлечени през декември миналата година.

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че САЩ са работили съвместно с над 20 държави, за да осигурят освобождаването на журналиста.

Щастливата развръзка става факт само няколко дни след показната екзекуция на колегата му Джеймс Фоули, който бе обезглавен от джихадисти от "Ислямска държава", като ултиматум към американския президент Барак Обама – да спре въздушните удари по Ирак.

Междувременно бойците от "Ислямска държава" превзеха ключова военно-въздушна правителствена база в Сирия, предаде ББС. Базата в Табка беше последната силна крепост на президента Башар Асад в провинция Рака. В продължилите няколко дни тежки сражения са загинали стотици хора и от двете страни на конфликта.

Базата има стратегическо значение, защото разполага с няколко самолетни ескадрили, хеликоптери, танкове, артилерия и муниции. САЩ вече нанасят удари срещу цели на организацията в Ирак, но се въздържат да направят това в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят