Отвлечената в Сомалия българка се завърна невредима

Отвлечената в Сомалия българка се завърна невредима

Българката Данка Панчова, която беше държана в плен от сомалийски бунтовници 9 месеца, в сряда се завърна невредима в родината. Пристигайки от Париж с полет на авиокомпания България Еър, Панчова заяви, че е щастлива да се върне в родината и определи отвличането си като "изключително изпитание в живота си".

Панчова, която бе посрещната на ВИП-а от външния министър Румяна Желева, сподели, че се чувства добре, но отказа да даде подробности около освобождаването си и каква е сумата, платена за това.

Панчова каза, че благодари най-вече на колегите си от организацията "Действие срещу глада", за която тя работи. По думите ѝ хуманитарната организация се е борила денонощно за спасяването ѝ.

Панчова благодари и на българските власти, които са помогнали на семейството ѝ през деветте месеца на нейния плен. Тя заяви, че сега има нужда най-вече от почивка и помоли медиите да уважат желанието ѝ.

Министър Желева каза, че Министерство на външните работи има готовност да осигури една седмица почивка на Панчова в базата на ведомството.

Данка Панчова, която е служителка на френската хуманитарна организация "Действие срещу глада", беше отвлечена в Сомалия на 5 ноември миналата година от въоръжени бунтовници от летище близо до град Дусамареб в централната част на Сомалия.

Тя беше освободена на 11 август заедно с останалите петима похитени - двама френски граждани, белгиец и двама кенийци след девет месечно пленничество. Те отпътуваха за Кения, а по-късно за Париж.

Споделяне

Още от България