Отвлечени момичета в Нигерия са омъжвани за похитителите си

Десетки момичета и млади жени, отвлечени от училище в Нигерия, са принуждавани да се омъжат за похитителите си - ислямски екстремисти, съобщи гражданска организация, цитирана от АП.

Родители твърдят, че девойките са продавани за жени на екстремистите от бунтовническата групировка „Боко харам" за 2000 найра (12 долара) всяка, съобщи за АП Халите Алию от Народния форум „Борно-Йобе". Тя добави, че информацията на родителите за масовите женитби идва от селски жители в район покрай нигерийската граница с Камерун, където се твърди, че се укриват членовете на „Боко Харам". Последните данни били, че момичетата са били прехвърлени оттатък границата - някои в Камерун, а други - в Чад.

Според непотвърдени информации над 200 момчета са изчезнали преди седмици и вероятно са били откарани от терористичната мрежа „Боко Харам" в размирната североизточна част на Нигерия. Възможно е да са били насила омъжени за бунтовници, смята Алию.

Същото твърдят и племенни лидери в град Чибок, откъдето са отвлечени девойките, съобщава Би Би Си. Местни пастири твърдят, че видели преди няколко дни как момичетата, натоварени на лодки, били прехвърляни на остров в езерото Чад.

Около 50 от момичетата успели да избягат през първите дни след отвличането, но съдбата на около 220 все още е неизвестна. Близки на похитените организираха във вторник протест пред парламента в столицата Абуджа, възмутени от безсилието и бездействието на властите.

Случаят получи широк отзвук и в социалните медии, където хиляди нигерийци също недоволстват, че властите не правят необходимото. Депутати от този район настояват нигерийското правителство да потърси международна помощ за спасяване на момичетата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?