Отвлечените край Алепо сирийски християнски духовници бяха освободени

Двамата висши православни духовници, отвлечени в Сирия, бяха освободени, предаде Франс прес, като се позова на асоциация за подпомагане на християнските Църкви в Близкия
изток. Предстоятелите на Гръцката православна църква и на Сирийската православна църква в Алепо, митрополитите Павел Язиги и Йохана Ибрахим, вече са в православната църква "Свети Илия" в северния сирийски град.

Те бяха отвлечени от въоръжена терористична група по време на хуманитарна операция в Село Кафр Даел. От избухването на конфликта в Сирия преди повече от две години години бяха убити няколко видни мюсюлмански духовници, но двамата митрополити са най-висшите християнски духовници, похитени от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад.

Похищението на сирийските християнски духовници е дело на чеченски наемници. Това се казва в декларация на министерството на вакъфите на Сирия, разпространена от официалната сирийска агенция САНА. "Установено е, че зад този варварски акт стоят наемници-чеченци, които действат под прикритието на бойци от групировката "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата), се казва в декларацията.

Както уточниха представители на православните епархии в Сирия, двамата митрополити се били отправили към границата с Турция с цел освобождаване на двама свещеници, отвлечени през февруари. По обратния път автомобилът им бил спрян от въоръжени мъже, които със сила измъкнали от него духовниците и ги отвели в неизвестна посока.

В автомобила пътували още двама души - шофьор, когото бойците убили с изстрел в главата, и придружител на духовните лица. Последният разказал на властите, че бандитите говорели на класически арабски език, приличали на чужденци и се нарекли "чеченски муджахидини".

Междувременно сирийските бунтовници в провинция Алепо отрекоха да имат пръст в отвличането. Те добавиха, че полагат усилия за освобождаването на видните духовници и се опитват да установят кой ги е похитил, предаде Ройтерс.

Полковник Абдел Джабар Окайди, председател на бунтовническия военен съвет в Алепо, заяви в декларация, че неговата група е "готова да преговаря с всеки, дори с режима (на президента Башар Асад) за тяхното освобождаване."

Споделяне

Още от Свят