Отвлечените от пирати български моряци са в добро състояние

МвнР няма опасения за здравето и живота на българските моряци и на целия екипаж на отвлечения край Сомалия кораб "Malaspina Castle” . Това каза говорителят на МВнР Драговест Горанов в сряда. По информация от тази сутрин от фирмата мениджър на кораба, българските моряци и всички от екипажа са здрави и в добро състояние на духа.

От министерството обаче не дадоха информация за това как протичат преговорите за освобождаването на 16-те български моряци.

Миналата седмица стана ясно, че за моряците е поискан откуп, като по неофициална информация той е в размер на около 2 млн. долара. По желание на фирмата оператор, корабособственика и застрахователите сумата на поискания откуп няма да се обявява официално.

Горанов коментира, че случаите с отвлечените български моряци и с освободения капитан на американския кораб "Мерск Алабама" са коренно различни. "В случая с американския кораб капитанът е решил сам да поеме отговорността за похитения съд и да се предаде сам на пиратите с разбирането, че се превръща в "разменна" монета. В случая с отвлечения кораб с 16-те български моряци в екипажа му пиратите имат претенции към собствениците на съда и към товара - т. е. "разменната" монета е друга", обясни Горанов.

Говорителят на МВнР посочи, че край бреговете на Сомалия действат различни групировки на пирати и най-вероятно в двата инцидента става въпрос за участие на различни групировки, каза Драговест Горанов.

Корабът "Malaspina Castle” бе отвлечен на 6 април от сомалийски пирати в Аденския залив. На борда му освен българските моряци има осем моряци от Русия, Украйна и Филипините. 32 000-тонния кораб е собственост на британска компания, плава под панамски флаг, но се оперира от фирма, регистрирана в Италия.

Споделяне

Още от България