Отвлечените в Ирак турски шофьори били държани в тежки условия

Трийсет и двамата турски шофьори, които бяха държани като заложници в северния иркаски град Мосул от ислямистките бунтовници в продължение на 23 дни, са преживели тежки условия, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз", цитираки един от шофьорите, които бяха освободени и се върнаха в Турция вчера.

"Чакахме в затворено помещение насред пустинята при температури около 55-60 градуса. Спяхме върху камъни. Не се къпехме. Бяхме в ужасно състояние", казва Салих Сюрер, като отбелязва, че бойците от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" /ИДИЛ, известна вече като "Ислямска държава"/ не са се отнасяли зле със заложниците.

32-ма турски шофьори на камиони бяха задържани в плен от бойци на ИДИЛ на 10 юни, докато пътуваха в автоколона към Мосул. Джихадистите освободиха вчера шофьорите, но задържаха камионите, натоварени с мазут.

В плен на бойците от ислямистката групировка остават 49 души от турското консулство в Мосул, сред които генералният консул, както и деца, които бяха задържани на 11 юни.

Споделяне

Още от Свят