Отвлечените в Сирия миротворци от Фиджи са освободени

Четиридесет и петимата миротворци от Фиджи, отвлечени в Сирия от местния клон на Ал Каида "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) преди две седмици, са били освободени, предаде Ройтерс, като се позова на катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

По-рано в четвъртък войниците от малката островна държава в Тихия океан бяха показани във видеоматериал, в който един от тях каза, че те ще бъдат пуснати в скоро време.

На 15-минутния запис двама мъже говорят на арабски език, като похитените военни от силите на ООН в Сирия, седят зад тях със скръстени крака. В края на материала един от миротворците казва на английски, че 9 септември "е много щастлив ден", защото той и колегите му са били уведомени, че скоро ще си тръгнат за дома. Той уверява, че всички пленени войници от Фиджи са живи и здрави и че похитителите им се отнасят добре с тях.

"Джебхат ан Нусра" отвлече миротворците в контролираната от Сирия част от Голанските възвишения на 28 август. Групировката обяви, че похищението е в отговор на санкциите, наложени на нейни лидери от Съвета за сигурност на ООН. Тя поиска да бъде изключена от списъка на ООН на терористичните организации и да ѝ бъдат изплатени компенсации за нейните бойци, убити от миротворци на световната организация.

Откакто получи независимост от Великобритания през 1970 г., Фиджи е изпратило повече военни на глава от населението за мироопазващи операции на ООН от която и да било друга държава, отбелязва Ройтерс. Това осигурява на малката тихоокеанска островна страна, чиято икономика е в затруднено положение, така необходимата твърда валута и ѝ помага да подобри международния си имидж.

Споделяне

Още от Свят