Отвлечените японци в Ирак са заплашени със смърт

Седемте южнокорейски мисионери, които бяха отвлечени в Ирак, са освободени, но петима чужди граждани - трима японци и двама израелци, остават заложници на въоръжени нападатели.

Южнокорейските духовници пътували от Йордания за Багдад в две коли. Те били нападнати от въоръжени иракчани близо до иракската столица, съобщи по - рано в четвъртък външното министерство в Сеул. И седемте са пуснати невредими, съобщи южнокарейската телевизия Уай Ти Ен.

Неизвестната досега иракска групировка Бригади на муджахидините заплаши да изгори живи тримата отвлечени японци, ако Япония не изтегли до три дни войниците си от Ирак. Това съобщи катарският сателитен телевизионен канал Ал Джазира, предадоха световните агенции.

Ал Джазира разпространи видеозапис, показващ тримата японци, заобиколени от въоръжени мъже, и документите за самоличност на заложниците - двама мъже и една жена.

Япония отказва да се подчини на ултиматума

Японското правителство отказа да се подчини на ултиматума, отправен от групировката Бригади на муджахидините. "Три от вашите деца са в ръцете ни. Вие имате избор - да изтеглите войските си или ние ще ги изгорим живи", се посочва в комюнике, адресирано до "приятелския японски народ". Авторите на текста, прочетен от водещ на Ал Джазира, дават ултиматум от три дни на Япония да се изтегли от Ирак. В противен случай групировката ще изпълни заплахата си и ще изгори живи заложниците.

В Токио говорителят на правителството Ясуо Фукуда заяви, че страната му няма намерение да изтегля войниците си от Ирак, въпреки информацията за тримата отвлечени японци. Тъй като силите ни подкрепят иракския народ в процеса на възстановяването, ние нямаме никаква причина да се изтегляме.

Ал Джазира посочва, че сред отвлечените има журналист и хуманитарен служител.

Близо 550 японски войници бяха разположени преди месец в град Самауа със задача да помагат за възстановяването и да извършват хуманитарни и логистични операции.

Иранска телевизия излъчи фотографии на документи, включително и на израелска идентификационни карти, за които твърди, че са на израелски араби, отвлечени в Ирак. Те били християни от Източен Ерусалим, отвлечени от групата Ансар ад - Дин, съобщи телевизия Ал Аман, позовавайки се на израелски медии.

В същото време бе съобщено, че британски гражданин е бил отвлечен тази седмица в южния иракски град Насирия, където през последните дни се водеха ожесточени боеве между милициите на радикалния шиитски лидер Моктада Садр и съюзнически войници.

Представител на коалиционните сили идентифицира мъжа като Гари Тили. Британецът, който работел по договор в Ирак, бил отвлечен във вторник и оттогава няма сведения за съдбата му. По думите на представителя в момента се правят опити Тили да бъде открит.

Споделяне

Още от Свят