Отвлеченият танкер с петимата българи акостирал на сомалийския бряг

Отвличеният от сомалийски пирати британски танкер "Сейнт Джеймс парк", на борда на който има петима български моряци, е акостирал на сомалийски бряг. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов, цитиран от БТА.

В понеделник морски разбойници похитиха британския танкер с 26-членен екипаж в Аденския залив. Корабът, плавал от испанското пристанище Тарагона към Тай Пут в Тайланд, стана първият, отвлечен в охранявания от международни военноморски сили Аденски залив от близо шест месеца насам.

Освен българите на борда е имало и двама румънци, шестима индийци, трима филипинци, трима турци, трима руснаци, двама украинци, един грузинец и един поляк.

Ден след отвличането се появиха информации за водени преговори с похитителите, които обаче бяха опровергани. Говорителят на МВнР заяви в петък, че министерството все още няма информация да са започнали преговори. Преговорите ще бъдат между похитителите и упълномощени лица от фирмата "Зодиак", наела работниците.

Според Драговест Горанов няма място за паника за съдбата на моряците, тъй като целта на похитителите е да получат откуп и докато това не се случи, те ще полагат грижи за екипажа, кораба и товара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?