Отвличанията и убийствата провокират гняв срещу бунтовниците в Идлиб

Отвличанията и убийствата провокират гняв срещу бунтовниците в Идлиб

Убийствата и отвличанията се увеличават в сирийската провинция Идлиб и провокират гнева на местните жители срещу джихадистите и бунтовниците, които контролират този граничещ с Турция регион в Северозападна Сирия, превърнал се вече в мишена за режима, предава Франс прес.

В тази провинция с 2,5 милиона жители, където се разпорежда групировката "Хаят Тахрир аш Шам", намериха подслон и много други бунтовнически фракции и "спящи клетки" на групировката "Ислямска държава" (ИД). Експертите казват, че там има и клетки, които работят за режима.

Десетки хиляди бунтовници и цивилни се преселиха там от бунтовническите бастиони, преминали под контрола на режима на Башар ал Асад след смъртоносната офанзива през последните месеци, извършена с помощта на Русия, и постигнатите споразумения, по силата на които бунтовниците се предадоха.

Идлиб е сцена на междуособни сблъсъци между бунтовническите фракции, а цивилните, които вече плащат тежката цена на войната, започналата през 2011 г. и отнела живота на повече от 350 000 души, са косвените им жертви.

В този последен голям бастион на сирийските бунтовници се увеличиха нападенията с коли бомби, минираните пътища и въоръжените нападения, твърди Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Става дума за атаки, за които рядко някой поема отговорност.

От април 270 души, сред които 56 цивилни, бяха убити при нападения, насочени срещу ръководители и бойци на "Хаят Тахрир аш Шам" или срещу бунтовници в Идлиб и бунтовническите територии в съседните провинции Хама и Алепо, посочва мониторинговата организация.

Несигурността създава атмосфера на психоза сред местните жители, отбелязва Франс прес.

"Когато се качвам в колата си, внимателно я оглеждам, за да съм сигурен, че няма взривно устройство", споделя пожелал анонимност боец в Южен Идлиб. "Когато преминавам в близост до боклукчийски камион, ускорявам от страх да не избухне бомба."

На петъчната молитва той си избира място, което е възможно най-далеч от входа на джамията, за да се защити в случай на атентат.

Най-малко два пъти, през 2017 г. и в началото на тази година, в Идлиб имаше ожесточени боеве между "Хаят Тахрир аш Шам" и мощната бунтовническа групировка "Ахрар аш Шам", която в началото на този месец се обедини с други бунтовнически групировки в Национален фронт за освобождение (подкрепян от Турция), за да се изправи срещу джихадистите.

Мозъчният тръст Център Омран, базиран в Истанбул, твърди в скорошен доклад, че "хаосът в сферата на сигурността" в Идлиб се дължи най-вече на "конкуренцията между големия брой местни сили".

Нестабилността намалява популярността на бунтовническите групировки, казва пред Франс прес авторът на доклада Науар Оливър. "Много от жителите на Идлиб мразят Хаят Тахрир аш Шам и всеки момент са готови да въстанат".

Боецът от Южен Идлиб също не крие раздразнението си от "Хаят Тахрир аш Шам": "Това е най-мощната сила в провинцията, тя би трябвало да гарантира сигурността", казва той.

През юни медици и аптекари в Идлиб в продължение на три дни стачкуваха срещу "хаоса, несигурността" и отвличанията, жертва на които стават и техни колеги.

Впоследствие този месец бе отвлечен и високопоставеният служител от министерството на здравеопазването доктор Халил Агха. Той бе освободен седмица след похищението след платен откуп в размер от 100 000 долара, твърдят службите за сигурност.

Изправени пред общественото недоволство, "Хаят Тахрир аш Шам" и някои бунтовнически групировки извършиха нападения срещу клетки на ИД, която пое отговорност за бомбените атентати.

"Хаят Тахрир аш Шам" и бунтовниците са задържали напоследък също така и десетки сирийци, заподозрени в "шпионаж в полза на режима", твърди Центърът за наблюдение на човешките права, а в доклада на центъра Омран се споменава за "въоръжени клетки на ИД и на режима" в региона.

"Клетки на режима се опитват да дестабилизират Идлиб, за да започне военна операция", заяви за АФП Халед ал Али, високопоставен представител на "Хаят Тахрир аш Шам"
Президентът Асад обяви миналия месец превземането на Идлиб за приоритет.

Подобна офанзива би засегнала само периферните части на провинцията, което ще позволи на Турция и Русия да постигнат споразумение за съдбата ѝ, прогнозират експерти.

Гневът на населението би могъл обаче да "улесни задачата на режима", подчертава Оливър. "Цивилните биха приели всякакво решение, което е алтернатива на присъствието на бунтовниците".

"Ситуацията е страшна", признава жител на контролирано от бунтовниците село в Хама. "Хората не излизат от домовете си освен при спешна необходимост". При тези условия регионът ще стане "лесна плячка за руснаците", казва той със съжаление.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят