Отвод на съдия отложи делото за касиране на изборите в Плевен

Съдията в Плевенския окръжен съд, който трябваше да гледа делото за касиране на изборите в областния град в четвъртък, си даде отвод, защото се оказа роднина с представител на заинтересована страна в процеса.

Малко преди да даде ход на делото председателят на съдебния състав Александър Григоров научи от постъпилото възражение на председателя на Общинския съвет Георг Спартански, че за лидер на Съюза на свободните демократи в Плевен е избран първи братовчед на Григоров. Съдията се позова на изискванията на Гражданско-процесуалния кодекс и на морални съображения и отказа да води делото. То бе отложено за 14 юли, като дотогава трябва да се назначи друг председател на състава.

В Плевен има два административни състава. Първият вече е гледал делото и то бе върнато от Върховния касационен съд.

Делото за изборите в Плевен бе решено от първия административен състав на Окръжния съд с председател Цветелина Янкулова в полза на четиримата жалбоподатели, т.е. да се касира изборът за общински съветници. Делото бе върнато на 4 юни т.г. от Върховния административен съд. Мотивът бе, че плевенският състав е допуснал съществени процесуални нарушения. Това наложи назначаването на втори административен състав с председател Григоров.

В четвъртък се оказа, че преди 4 месеца местната структура на партията на Софиянски в Плевен е сменила лидера си Петър Керечедчев, избран за заместник-кмет на града, с журналиста Румен Кермов, който е роднина на съдията. Спартански заяви за БТА, че работата на Общинския съвет ще продължи без да се чака решението на втория съдебен състав, за да не се спъва работата на общината. Досега Общинският съвет в Плевен е взел повече от 170 решения на осем сесии.

Още от България