Отвод на съдия препъна делото за СДС

Отвод на съдия препъна делото за СДС
Насроченото в четвъртък дело за регистрацията на новото ръководство на СДС и лидера му Мартин Димитров пропадна след отвод на съдия от Софийския градски съд. Това стана след съдебни жалби, внесени от бившия председател на СДС Пламен Юруков и приближените му Пламен Радонов, Янко Велев, Иван Кънев и Николай Гацев - всички те наскоро изключени от партията.

Съдия Николай Маджаров, член на тричленния съдебен състав, отказа да участва в разглеждането на делото, което сега отново трябва да бъде разпределено на случаен принцип.

Това означава, че до 12 май, когато е крайният срок за регистрация в ЦИКЕП на участниците в евроизборите, Мартин Димитров може да остане нелегитимен лидер на СДС. Така се задълбочават и проблемите с регистрацията на коалицията СДС – ДСБ за изборите, което е и основната цел на старото синьо ръководство. То пробва вътрешен преврат в партията, като се опита да регистрира в ЦИК самостоятелно участие на СДС в евроизборите, въпреки решението на Националния съвет за съюз с ДСБ.

"Ахмед Доган контролира българския съд"

"Ахмед Доган контролира българския съд", обяви СДС в официална позиция по повод поредната спънка пред регистрацията на ръководството.

Войната срещу СДС поставя под съмнение честността на изборите, заявиха от "Раковски" 134. В позицията се посочва още, "последните действия са на практика опит за служебно елиминиране от участие в изборите на СДС" и че "БСП и ДПС ще направят всичко възможно, за да не допуснат участие на СДС в изборите".

СДС ще сезира Европейската комисия, ЕНП и посланиците на страните членки на ЕС за атаките срещу партията и демократично избраното ѝ ръководство и ще настоява комисията по правосъдие и вътрешен ред да се произнесе по случая.

Сините призоваха "почтените съдии да застанат на страната на правото, а не на политическата намеса, за да защитят авторитета на съда".

Не е ясно как ще реагира ЦИК на "фалшивата подписка"

В момента се чака отговор на избирателната комисия по искането на Юруков и хората му за самостоятелно изборно участие на СДС. ЦИКЕП съобщи, че е установила пропуски в подадените документи. Около четири хиляди подписа от внесените общо 20 хиляди се дублират с тези, приложени за други партии, в частност ДПС. За регистрация са нужни 15 хиляди подписа.

Според Мартин Димитров много от подписите са събрани в селища, контролирани от ДПС, където няма привърженици на СДС и нито един син емисар не е инициирал подписка.

Димитров каза в четвъртък пред БНТ, че хора на ДПС са обикаляли и събирали подписи най-вече в ромски махали. Още преди две седмици от СДС предупредиха, че се прави фалшива подписка и призоваха сините привърженици да не се поддават на измамата

В момента ГРАО проверява автентичността на подписите.

Димитров смята също така, че неправомерно Юруков е получил ново удостоверение за внесен финансов отчет на СДС от Сметната палата, което е и представено в ЦИКЕП. От Сметната палата обаче уточниха в четвъртък, че са изготвили по искане на Юруков заверка на копие от удостоверение и ЦИКЕП е в правото си да прецени дали да уважи копието или да го отхвърли. Палатата нямала законово право да откаже да завери копие на лидер на партия, дори той да е само формален.

Мартин Димитров обвини Юруков и че е подменил печата на СДС, тъй като оригиналният се пази в канцеларията на партийната централа, до която Юруков няма достъп. С подменения печат са заверени документите за ЦИКЕП, с него са подадени и платежните нареждания за изтегляне на 50 хил. лв.от партийните сметки, внесени като депозит за участие в изборите.

Мартин Димитров смята, че със случая трябва да се заемат съдебните органи.

"Толкова случайности не са случайни"

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов коментира пред Mediapool, че от днешното развитие на нещата около регистрацията отново е проличало, че "българският съд не е независим" и магистратите "явно имат политическа поръчка да протакат взимането на решение".

"Това е политико-мафиотска саморазправа с партия, която направи промените в държавата", допълни той. Според него явно управляващите имат "сериозни притеснения от едно дясно управление" и с всички сили ще пречат на коалицията.

"И по времето на комунизма не си позволяваха такива неща и подобна намеса в съдебните дела", допълни Бакалов.

"Дали съдията ще си направи отвод, когато трябва да си вземе заплатата? Или може би и при него има конфликт на интереси, както при колегите му от върховния съд?", запита риторично шефът на сините депутати, намеквайки за решението на Върховния касационен съд, който върна делото за регистрация на новото ръководство на СДС отново на градския съд.

Депутатът от ОДС и водач на общата листа за евродепутати на Синята коалиция Надежда Михайлова коментира пред Mediapool, че натрупалите се в последните дни "толкова случайности не са случайни".

Има конкретен казус, чието решаване умишлено се саботира. Играта може да се обърне срещу тези, които впрегнаха всички институции, за да обезсилят десницата, и резултатите на изборите може да покажат това, каза Надежда Михайлова. Засега тя, както и ръководството на СДС, не се ангажира с отговор какви резервни варианти има пред десните, но уточни, че такива винаги има. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?