Отворен е най-големият масов гроб в Босна

Експерти по съдебна медицина започнаха днес ексхумирането на човешки останки от масов гроб в Босна, за който се предполага, че е най-големият досега в страната, предаде Би Би Си.

Смята се, че в него се намират останките на близо 700 мюсюлмански мъже и момчета, убити след нахлуването на сръбските сили в Сребреница през 1995-та година.

Данни за обекта е предоставил военният трибунал в Хага. Гробът се намира в местността Църни Връх в планински район на няколко километра от границата със Сърбия.

Предполага се, че жертвите са част от избитите по време на кръвопролитията в Сребреница през 1995 година, когато босненските сръбски сили убиват близо 7 хиляди мюсюлмани.

От босненската война до сега все още е неизвестна съдбата на 20 хиляди души, които се водят за безследно изчезнали.

Над 7000 мюсюлмани от Сребреница са били избити от сръбските войски при превземането на града през 1995 г., няколко месеца преди края на войната. Населеният преди войната главно с мюсюлмани град Зворник пада в ръцете на сърбите още в началото на босненския конфликт, припомня АФП.

От края на военните действия досега местната комисия за изчезналите лица е ексхумирала останките на 16 500 души, намерени в над 280 масови гробове. Близо 6 500 от намерените тела са в района на Сребреница и Зворник.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?