"Отворено общество" напуска Унгария

Виктор Орбан: Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи

"Отворено общество" напуска Унгария
Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. Това съобщи австрийският вестник "Пресе". 
 
Унгарският новинарски сайт 444.hu писа, че да 31 август будапещенският офис на "Отворено общество" ще бъде закрит и преместен първо във Виена, а после в Берлин.
 
Засега няма официално потвърждение от клона в Будапеща или от централата в Ню Йорк на фондацията. 
 
От пресслужбата на унгарското правителство не отговориха на искането за коментар, посочи Ройтерс.
 
Агенцията припомни, че премиерът на Унгария Виктор Орбан, който назовава политическата си доктрина "нелиберална демокрация", отдавна е във вражда с мрежата от неправителствени организации (НПО) на Сорос, които прокламират либералните ценности по света. 
 
Преди парламентарните избори, на които партията на Орбан "Фидес" спечели абсолютно мнозинство след антиимигранска реторика, в парламента бе внесен законопроект. 
 
Той предвижда 25-процентен данък върху чуждестранните дарения за НПО, които подкрепят имиграцията, и възможност за закриване на фондация, ако властите преценят, че заплашва националната сигурност. 
 
И сега от "Фидес" се заканват, че ще продължат борбата със сдруженията, които отстояват правата на мигрантите. 
 
Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че очаква конфликтът му с либералната идеология на фондация "Отворено общество" да продължи, въпреки решението ѝ да напусне Унгария.
 
"Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи", каза той в ефира на местно радио, попитан за напускането на фондацията на американския финансист Джордж Сорос. Орбан добави, че ключовият въпрос, по който има разногласия със Сорос - миграцията, ще остане начело в европейския дневен ред.
 
На срещата на върха на европейските лидери в края на юни трябва да бъдат направени големи промени в начина, по който континентът се справя с миграцията, каза той и добави, че такива решения трябва да бъдат взети след изборите за Европейски парламент през 2019 г., за да е сигурно, че избирателите на ЕС имат думата по въпроса. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?