"Отворено общество" закрива офиса си в Будапеща и се мести в Берлин

Фондацията обвини правителството на Орбан, че е очернило работата й и потиска гражданското общество, използвайки тактика, която е без прецедент в ЕС

Виктор Орбан и Джордж Сорос

Фондация "Отворено общество" на Джордж Сорос съобщи, че ще закрие офиса си в Будапеща и ще се премести в германската столица Берлин. Фондацията заяви, че напуска заради все по-репресивната политическа и юридическа среда в Унгария, предаде Ройтерс.

"Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент, в който унгарското правителство се подготвя да наложи нови ограничения на неправителствените организации чрез пакета от законодателни мерки, наречен от него "Спрете Сорос", се казва в изявление на фондацията.

Виктор Орбан, чиято партия спечели парламентарните избори през април, няколко пъти обвини Сорос и неговата организация в насърчаване на миграцията и подкопаване на националната култура.

Фондация "Отворено общество" каза, че ще продължи да подкрепя дейността за защита на човешките права в Унгария, както и проекти, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и здравеопазването. Фондацията обаче ще премести в Германия международните си дейности и персонала, базирани досега в Будапеща.

Решението за изтегляне на фондацията от Будапеща става ден след като дясното правителство на Орбан обяви, че ще затегне ограниченията върху неправителствените организации, предвидени в законопроекта, който правителството нарече "Спри Сорос".

"Правителството на Унгария очерни и представи погрешно нашата работа и потиска гражданското общество с цел политически печалби, използвайки тактика, която е безпрецедентна в историята на ЕС", се казва в изявление на президента на Фондация "Отворено общество" Патрик Гаспар.

Засега говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията.

 

Централноевропейският университет (ЦЕУ), създаден от Сорос, обяви днес, че ще остане в унгарската столица въпреки решението на фондацията на Сорос да се премести, предаде Ройтерс.

 

Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев призова правителството на премиера Виктор Орбан официално да признае, че институцията отговаря на новите правила и трябва да ѝ бъде позволено да извършва дейност в Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?