Отворено писмо до ген. Кирчо Киров, директор на НРС

Отворено писмо до ген. Кирчо Киров, директор на НРС

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров смята, че е “възмутително” български автори да пишат в чужди списания по темата как работи и реформирано ли е българското разузнаване. Това мнение той изрази в петък по повод материал на главния редактор на Mediapool.bg Стояна Георгиева в македонското списание “Форум +”, посветен на смъртта на шефа на архива в НРС Божидар Дойчев. Както е известно, случаят с укриваната 24 часа информация  за смъртта на Дойчев и съмнителните обстоятелства около този случай предизвикаха интереса на редица чужди медии.

Статията в македонското списание бе публикувана на 24 ноември т.г., но българската агенция “Фокус” намери за необходимо да я разпространи две седмици по-късно, на 8 декември. Два дни след като парламентът гласува окончателно новия закон за разсекретяване на досиетата, за който мнозина се надяват да бъде върнат от президента Първанов. Приемането на закона бе съпроводено от драматични битки и опити на част от БСП, премиера и шефовете на службите да няма пълно разсекретяване на архивите. Исканията им частично бяха удовлетворени с договорена в последния момент поправка.

Депутати и журналист заклеймяват статията

Депутатите Красимир Каракачанов (БНС), Бойко Радоев (БСП), Борислав Ралчев (НДСВ) и зам.-главният редактор на в. “Стандарт” и директор на правителствения Европресцентър Георги Готев са част от хората, които се включиха със свои коментари в защита на тезата на ген. Кирчо Киров.

още 

По думите на г-н Киров “материалът има контрапродуктивна роля за авторитета на България в една съседна страна, в която, както е известно, към момента се развихря много сериозна антибългарска кампания. Статията изобилства от неточности и е компилация от неща, които нито са проверени, нито са доказани, и категорично мога да заявя, че абсолютно не отговарят на истината”.

Той отхвърля упреците, че НРС не е реформирана и твърди, че “е най-реформираната в България специална служба.”

“НРС беше службата, която първа се отдели от системата на МВР и в продължение на 17 години попадна под усилията на поредица директори да бъде променена”.

Като журналист, гражданин и главен редактор на Mediapool.bg не мога да приема тона в цитираното по-горе интервю на ген. Киров. Най-малкото защото всяка теза трябва да бъде аргументирана, в противен случай излиза, че шефът на НРС си позволява да отправя безпочвени квалификации и обиди към журналисти и медии.

Затова очаквам по същия публичен начин, по който коментира автора и съдържанието на статията, да отговори на въпроса къде са “неточностите и  компилацията от неща, които нито са проверени, нито са доказани, и абсолютно не отговарят на истината”.

Очаквам ген. Киров да направи това с дължимите за неговия статут и авторитет порядъчност и отговорност.

По-долу поместваме пълния текст на статията, публикувана във “Форум +

Смъртта на “пазителя на тайните” събуди призраци от Студената война
Стояна Георгиева

Четиридесет дни преди членството си в ЕС България предизвика интереса на световните медии с неочакваната смърт на “пазителя на тайните архиви” в Националната разузнавателна служба (НРС), която е приемник на бившето Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС). 61-годишният Божидар Дойчев, шеф на архива на НРС, е бил намерен в кабинета си застрелян в главата със собствения си пистолет.

Драмата в стила на Студената война се е разиграла на 15 ноември, дни преди парламентът да одобри новия закон за разсекретяване на архивите, който за пръв път предвижда да се извадят досиетата на Първо главно управление на ДС.

Властите укриха информацията за смъртта на Дойчев и както по комунистическо време, българите научиха за случилото се от чужда медия – базиран в Лондон сайт, който съобщи новината 24 часа след намирането на трупа. Ден по-късно, след като дясната опозиция излезе с протестни декларации в парламента, военният прокурор Спас Илиев даде пресконференция.

Той заяви, че най-вероятно става дума за самоубийство и че не намира двата дни закъснение на информацията за “нещо ненормално”.

Смъртта на “пазителя на тайните” разбуни духовете, тъй като архивът, за който отговаряше Божидар Дойчев, би трябвало да съдържа информация за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ през 1981 г. и убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г.

В “стаята на тайните” би трябвало да има данни за изнасянето на капитали от бившата комунистическа номенклатура, станало непосредствено преди и след 1989 г.

Смята се, че архивът съдържа и досиета на сегашни политици и публични фигури, които са работили за ДС. Най-известната такава фигура към момента е президентът Георги Първанов, който преди няколко месеца призна, че в НРС имало папка за него “агент Гоце”. Той се оправда, че дейността му била патриотична и родолюбива, защото помагал на македонски писател емигрант за написването на книга.

Дали това е цялата истина, обществото няма как да разбере, защото архивът на НРС е затворен. Но не е ясно и какво ще бъде намерено в него, ако управляващото мнозинство реши да го отвори.

Бившият директор на контраразузнаването, а сега депутат от опозицията Атанас Атанасов коментира, че смъртта на Дойчев предизвиква "дълбоки подозрения", че има нещо нередно.

"Явно, някой е обезпокоен, защото ще стане ясно, че част от досиетата липсват”, уточни Атанасов.

Не само политици от опозицията, но и експерти допускат, че смъртта на Дойчев е по някакъв начин свързана с унищожаването на документи за лица, чиито връзки с ДС да останат скрити.

"Мисля, че някакъв вид натиск да унищожи някои компрометиращи документи е бил оказан, но след като е разбрал, че не може да се съпротивлява на този натиск, той е решил да сложи край на живота си," коментира Серафим Стойков - бивш директор на архива на вътрешното министерство, който познава Дойчев от 1997.

Мълчанието на НРС за смъртта на Дойчев е съмнително, каза адвокат Александър Кашъмов от фондация “Достъп до информация”, който обърна внимание, че тази служба работи изключително непрозрачно и е съхранила стария си манталитет.

Подозрение предизвика и фактът, че ръководството на вътрешното министерство не е било информирано за самоубийството и на мястото не е повикана полиция.

Според военна прокуратура, която е поела случая, причините Дойчев да посегне на живота си са лични, свързани със семейството му, и нямат нищо общо с работата му. Дали това е така, към момента няма как да бъде потвърдено или опровергано, тъй като следствието е тайна.

Членове на семейството на Дойчев казаха, че не са били разпитвани официално и изразиха недоволство, че се говори за самоубийство по семейни причини.

Скандалът около смъртта на Дойчев за пореден път фокусира вниманието върху факта, че НРС работи по старо законодателство, което България обеща да осъвремени още през 2002 г., когато бе поканена за член на НАТО. Службата е на директно подчинение на президента Първанов, който през изтеклия си петгодишен мандат не направи нищо, за да се постигне по-голяма откритост и прозрачност в работата на НРС.

Като направи сравнение със сайта на ЦРУ, Александър Кашъмов изтъкна, че ние нито знаем по какви правила работи НРС, нито кой задава нейните приоритети, нито какъв е нейният план и какви доклади се изготвят.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?