Отворено писмо в ГЕРБ срещу Цветанов и Фидосова. Борисов знаел, но си траел

"Добрият" Борисов и призован да освободи ГЕРБ от "лошите" Цветанов и Фидосова (на снимката)

Борисов трябва да отстрани Цветан Цветанов и Искра Фидосова от парламентарната група, иначе партията ще изчезне. Цветанов е главният виновник за изолацията на ГЕРБ. За това се обявиха в неделя двама от учредителите на ГЕРБ - Иван Петров, бивш депутат от Хасково, и Павел Димитров – бивш областен координатор на ГЕРБ във Варна.

Те са имали среща в петък вечер, на която са подготвили и отворено писмо, с което искали да поставят нещата в ГЕРБ на "по-прозрачна основа". Част от исканията им са били обсъдени с Борисов на две срещи преди седмица.

"Това не е първата ни сбирка. И на предишната такава присъстваха представители на всички областни структури на партията, настоящи и бивши членове на Изпълнителната комисия, депутати, областни координатори и министри. Това, което правим, не е скрито, коментирано е с Борисов", каза Иван Петров пред Нова телевизия.


"Основните искания са насочени към това той да отстрани от ръководството на партията и парламентарната група Цветанов, Фидосова и организационния секретар Цветомир Паунов. Ние считаме, че техните действия са довели до неприятното за нас състояние на партията", каза Павел Димитров.

Димитров и Петров упрекнаха лидера на партията Бойко Борисов, че не е уважил поканите им за общи срещи, а вместо това ги е привиквал в централата един по един. "Борисов каза, че е допуснал грешка, че е оставил Цветанов и Фидосова да управляват. Каза, че ще има разговори за това. Обеща да дойде във Варна, но не дойде", каза Павел Димитров.

Той поясни, че представили на всички области излъчили контактна група от 5 човека, която включва него, Иван Петров, както и Емил Димитров, Недялко Недялков – бивш областен управител на Стара Загора, и Костадин Хаджигаев – бивш областен управител на Благоевград.

По думите му напрежението в ГЕРБ е дошло и от начина, по който били направени кадровите промени в местните структури: "Едно унизително отношение, мачкане, дистанциране, изолиране на областните координатори. Именно тези двамата, дори тримата мачкаха".

"Ако не бъдат изпълнени представените исканията, ще бъде подкрепено създаването на нов център-дясно проект", казаха недоволните от Цветанов. Те разказаха, че напрежението срещу него зрее от 2 години.

Тезата за "лошите Цветанов и Фидосова" и "добрия Борисов" се лансира още отпреди изборите от група изпаднали в немилост видни фигури от доскоро управляващата партия: бившият земеделски министър Мирослав Найденов, бившият депутат Емил Димитров, колегата му Иван Петров и пр.

Фидосова е марионетката на Цветанов в Народното събрание. Тя е на принципа "kойто не е с мен, е против мен", обясни Петров в неделя пред Нова телевизия.


Цветанов и Фидосова не работят за ГЕРБ. Изборите не са победа за ГЕРБ, защото загубихме 600 000 гласа. Начинът, по който бяха направени промените в структурите, не беше прозрачен. Фидосова и Цветанов мачкат, допълни Павел Димитров.

След като бях сменен като областен координатор на Варна, никой не ме потърси. Цветанов ме смени, а след това аз си подадох оставката. Просто влязох в конфликт с Фидосова и това бе в основата на премахването ми, оплака се Димитров.

Той допълни, че не бил удобен, защото Фидосова имала лични интереси във Варна в лицето на Емил Радев.

Открият ми конфликт с Цветанов стана, когато се разместваше листата, избрана от местното ръководство на ГЕРБ във Варна през 2011-а, добави Павел Димитров.


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи по телефона в предаването и каза, че двамата бивши депутати от ГЕРБ говорят за неща, станали преди две години и успокои партията, че няма да има разцепление. Ако тези двамата са минали през такава данъчна проверка, пред каквато минах аз, ще съм им много благодарен, заяви Цветанов, който нападна Петров и Димитров и даде да се разбере, че двамата справедливо са отпаднали от депутатските листи на ГЕРБ.

Ако Цветанов имаше и малко информация срещу мен, щеше да ме удави в капка вода, отговори Иван Петров, бивш началник на полицията в Хасково. Той и Димитров заявиха, че по времето на Цветанов са дискредитирани лекарите от Горна Оряховица, а СРС-тата са използвани не по предназначение.

“Лошото при Цветанов е, че никога не си признава грешките. С него не може да се проведе нормален разговор. Той се отнасяше с нас като с малки деца. Непрекъснато поучаваше и не даваше да се оспори мнението му. В Народното събрание беше много тежко да се работи с него”, разказа Иван Петров.

"Аз съм убеден, че ако Бойко Борисов ни беше послушал и беше махнал Цветанов преди изборите, ние щяхме да управляваме и то с мнозинство. Бойко Борисов си призна, че е допуснал грешка, след като е оставил Цветанов и Фидосова да си разиграват коня. Цветанов ръководи партията и хората ги е страх”, каза Павел Димитров.

Междувременно 11 члена на ГЕРБ-Ловеч бяха изключени от местната структура.
С решение на Общинското събрание на партията от нея си тръгват ексдепутатът д-р Анатолий Йорданов, бившите общински съветници Георги Попов, Руси Манов, Румянка Митева и Павлинка Гешева. Изключени са и Атанас Енев, Станка Саева , Иван Съев, Софроний Гетов, Драго Василев и Росица Йорданова.

Мотивите за изключването им са че 11-те са работили срещу ГЕРБ по време на предизборната кампания.

Чистката в Ловеч идва седмица след като между областното и общинското ръководство в града избухна скандал.

Споделяне

Още по темата

Още от България