Отвори врати 29-ият софийски панаир на книгата

29-тият софийски международен панаир на книгата отвори врати за посетители във вторник. Той е на първите три етажа в централната сграда на НДК и ще продължи до 12 декември с удължено работно време всеки ден до 20.00 часа. Входът е безплатен.

В панаира участват над 110 издатели, а програмата включва близо 80 културни събития.

Посетителите могат да се запознаят отблизо с литературата и културата на Франция, Испания, САЩ, Норвегия, Русия, Иран, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги "Традуки".

Културната програма в рамките на форума е наситена и многообразна, отбелязват от асоциация "Българска книга", която е организатор на изложението. Според тях важен акцент е организираната от издателство "Просвета" и АБК, съвместно с Асоциацията на европейските издатели на учебници международна конференция на тема "Европейски практики за избор и разпространяване на учебници".

Издателство "Колибри" празнува 20 години от създаването си и също е подготвило изненади и срещи с обичани свои автори като Гоце Смилевски и Катрин Панкол. Специално за панаира пристига и известната американска писателка Маги Стийвотър, чийто книги достигат до българския читател с посредничеството на издателство "Кръгозор". Домакините ѝ подготвят интересно събитие за нейните най-верни фенове - тийнейджърите.

Издателство "Бард" ще срещне посетителите с младия български писател Димитър Божанов, а издателство "Персей" - с "предшественика" на Дан Браун - Том Егеланд, който ще представи на панаира най-новата си книга.

Екипът на издателство "Сиела" подготвя дискусия на тема "Българската книга по света, българските писатели в чужбина"- с участието на Румен Леонидов, Леа Коен, Деян Енев, Светлозар Желев и Давид Вайцман. Специални автографи ще дават българските автори на издателството, които ще гостуват на щанда на "Сиела" по време на панаира. Сред тях са Алек Попов, Теодора Димова, Людмила Филипова, Захари Карабашлиев, Ваня Щерева.

Европейската мрежа за литература и книги "Традуки" ще предложи на книгоманите интересни срещи и дискусии с писатели, както и кръгла маса, в която ще участват изтъкнати наши преводачи.

По време на панаира по традиция ще бъдат връчени наградите "Бронзов лъв".

Програмата се допълва от концерта на симфониета "София", който ще се състои непосредствено преди европейското турне на оркестъра - на 11 декември от 19.00 ч. в зала 11 на НДК (кино "Люмиер").

Споделяне

Още от

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?