Отворя се прием за обучения на работещи с европари

Около 54 000 трудещи се очаква да придобият нови умения срещу 50 млн. лв.

Отворя се прием за обучения на работещи с европари

От 15 юни Агенцията по заетостта отваря прием на заявления за обучения на работещи за придобиване на нови дигитални умения или чужди езици. Очакванията са около 54 хиляди заети да повишат квалификацията си срещу 50 млн. лв.

Финансирането е по проект "Ваучери за заети лица", съфинансиран от Европейския социален фонд чрез оперативна програма "Човешки ресурси" 2014-2020, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Кандидатите поемат 15% от стойността на един ваучер за обучение. Останалите средства са грант.

Това е една от мерките, към които имаше голям интерес през изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Тогава по нея можеха да кандидатстват всички работещи, независимо от образованието им.

Сега право на ваучери за обучения имат само наети по трудов договор в предприятия извън държавната администрация, които са със средна или по-ниска степен на образование.

Другата новост е, че кандидатите ще могат да подават заявлението си и по електронен път, без да е необходимо да посещават бюрата по труда. Остава и опцията да подадат лично молбата си на хартиен носител във всички дирекции "Бюра по труда" в страната. Това може да бъде направено само в работни дни между 8.30 и 17 часа.

Срокът за прием на заявления е до изчерпване на финансовия ресурс от 50 млн. лв.

С безвъзмездното финансиране на обучението заетите ще придобият нови или ще разширят знанията и уменията си. По този начин те ще повишат адекватността на своите умения спрямо актуалните нужди от страна на бизнеса.

Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност, каквато може да е общуване на чужди езици или придобиване на дигитални умения.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?