Отвоюването на Мосул от ИД може да докара джихадинсти в Европа

<i> "Ислямска държава" завзе Мосул през лятото на 2014 г.</i>

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер не смята, че готвената сухопътна операция по освобождаването на северния иракски град Мосул от "Ислямска държава" (ИД) ще доведе до повишаване на терористичната заплаха в Европа.

"Не смятам, че заради борбата с ИД на място ще възникне допълнителна заплаха, защото тя вече е достатъчно висока", подчерта Де Мезиер във вторник след среща в Берлин с европейския комисар за сигурността Джулиан Кинг. Министърът добави, че трябва да се повиши сътрудничеството на национално и международно равнище, за да се предотврати проникването в Европа на потенциално опасни лица.

В публикувано по-рано интервю във в. "Велт" Джулиан Кинг заявява, че Европа трябва да се подготви за появата на джихадисти в случай, че иракските сили отвоюват Мосул от ИД входа на операцията, започнала на 17 октомври

Според него масов наплив на в Европа на радикални ислямисти е малко вероятен, но дори в неголямо количество те ще съставляват сериозна заплаха.

Според Кинг "Ислямска държава" има около 2500 европейски бойци в Ирак и Сирия, в това число стотици французи, британци и германци.

Според германските медии в страната са нужни по 10 полицая за денонощно следене на един завърнал се от този регион ислямист, а полицията вече е претоварена с наблюдението на потенциално опасни лица, които не са напускали Германия, отбелязва Франс прес.

"Смятам, че ИД навлиза в нова фаза" заради понесените териториални загуби в Сирия и Ирак, които затрудняват проекта ѝ за халифат в региона, заяви Крис Филипс, директор на специализираната в консултации за борба с тероризма британска агенция ИППСО.

"Ще станем свидетели на увеличаване на терористичните нападения в Северна Африка и в западните страни", казва той за АФП. Според Филипс това явление допълнително се изостря от бежанската криза, която е позволила на някои джихадисти да дойдат в Европа, представяйки се за мигранти.

В понеделник иркаските сили, поддържани от международната коалиция начело със САЩ, започнаха операция по освобождаването на град Мосул, който е последното голямо убежище на джихадисти в страната.

"Ислямска държава" завзе града през лятото на 2014 . Мосул, чието население е 2 млн. души, се смята за втория по големина град в Ирак, но с нахлуването на екстремистите хиляди хора избягаха от там.

По мнение на експерти, цитирани от Би Би Си, освобождаването на Мосул би означавало фактическия разгром на ИД в Ирак. Военните специалисти посочват, че това е сложна операция и ще продължи няколко седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?