Отвратени сме!

Русенски интелектуалци и общественици публикуваха в сряда отворено писмо, в което изразяват недоумението и възмущението си от представените досега кандидати за кметския пост на града им.

“Отвратени сме. Никога досега номинациите на политическите сили за местните избори в Русе не са били чак толкова безумни. Никога галерията от кандидат-кметове не е била чак толкова ужасяващо гротескна”, започва писмото.

“Вие успешно повторихте на местно ниво театъра, който Вашите лидери играят на софийска сцена, отблъсквайки честните люде и превръщайки демократично мислещите хора в срамно малцинство. След като месеци наред се срещахте и преговаряхте кой да бъде новият кмет на Русе, вие оставихте хората да избират между различни по големина злини - между духа на месианството и носталгията, между хора, пробвали си късмета къде ли не, за които Русе не е съдба, а спирка от кариерата, между експонати от репресивния апарат и номенклатурата на тоталитарната система”, продължава писмото.

Авторите питат свършили ли са се почтените, кадърни, енергични, млади и доказали се хора в Русе, чиито кандидатури могат да бъдат издигнати и предупреждават, че ако политическите сили не намерят такива кандидатури, сами ще поемат гражданската инициатива да предложат достоен кандидат.

Писмото е подписано от двайсет души, начело с бившия депутат отец Стефан Стефанов, адвокати, нотариуси, лекари, архитект, бизнесмен, художник, спортен треньор, университетски преподавател.

В кандидатската надпревара в Русе не всички имена са все още известни, но тези, които се спрягат като официални или сигурни номинирани, предизвикват нееднозначната реакция на русенци.

Листата на кандидатите се оглавява от сегашния кмет на града Божидар Йотов, издигнат за втори мандат по формулата независим, подкрепен от БСП. Името му бе предложено в оспорвани вътрешни борби в местната структура на левицата, като другият кандидат – безпартийният Мариян Димитров - се оттегли със скандал и с гневно писмо до ръководството на партията, че местната организация погазва партийния устав и с избора на Йотов “предава социалистическите идеи”.

Като кандидат на новоучредената партия “Общество за нова България” на изборите ще се яви бившият лидер на СДС в града Юлиян Траянов, който в момента е общински съветник. Той очевидно е изоставил формулата независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет и от десните сили, която донесе победа на Елеонора Николова, кмет на Русе до 2005 г., когато влезе в парламента като депутат от ОДС, след което реши да стане независим с уклони към ГЕРБ.

В букета кандидати за Русе място заема и Атанас Тюлеков, номиниран от Русенското младежко сдружение. Местният печат с удоволствие споменава, че младият Тюлеков отбелязал номинирането си в средата на август по класическия начин – с раздаване на кебапчета и бира в русенския квартал “Здравец”. Очевидно акцията му имала успех, защото кебапчетата и бирата изобщо не стигнали за всички желаещи, коментира местният печат.

ГЕРБ издигна за свой кандидат бившия шеф на ГДБОП и още по-бивш шеф на РДВР Русе Ваньо Танов. Кандидатурата беше очаквана, защото още преди да подаде оставка от поста си в МВР, за Танов се чу, че Бойко Борисов го гласи за политическа кариера. Впрочем Танов е едно от многото имена на бивши служители на МВР, които изпъстрят списъка с номинации на ГЕРБ. Името му в Русе се посреща със смесени чувства, а е известно и напрежението между Танов и русенски магистрати още от времето на полицейската кариера на днешния член на ГЕРБ.  

Новият лидер на СДС Пламен Юруков вече изказа подкрепата на синята партия за Танов. В унисон с прокламирания нов прагматизъм, който щял да следва, той го предпочете пред икономиста Момчил Кастерлиев, предлаган като кандидатура на десните сили в Русе.

Споделяне

Още по темата

Още от България