Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отзиви за дебата: Цачева и Радев са перфектната кандидат-президентска двойка

15 коментара
Отзиви за дебата: Цачева и Радев са перфектната кандидат-президентска двойка

Първият телевизионен дебат между кандидат-президентите на ГЕРБ и БСП - Цецка Цачева и Румен Радев, сочени за фаворити в надпреварата за "Дондуков" 2, остави впечатлението, че двамата не са опоненти, а са "перфектната кандидат-президентска двойка". Публикуваме някои от отзивите във Фейсбук по темата:

Кристиан Таков, юрист и преподавател:

"Преди всичко е националният интерес на държавата преди защитата на определени права." Ц. Цачева, кандидат за Президент на Републиката

Това е резултатът на обучение, започнато по линия на рабфак (т.нар работнически факултет-бел.ред.), получено в Юридическия факултет на "най-старото висше учебно заведение у нас". Този факултет има десетки хиляди възпитаници в активна възраст.

Огнян Минчев, политолог:

"Цецка Цачева рече, че ще се бори за отмяна на ЕС санкциите срещу Русия... Някой е излъгал Цецка, че ще спечели леви избиратели ако се наведе към Русия. Същият е пропуснал да ѝ каже, че основният проблем на нейното (не)избиране е дали ще спечели десни избиратели като се изправи на балотаж. Засега сякаш отговорът клони към твърдо не. А леви няма да спечели - вляво има много мераклии, Радев, Калфин, Енчев, Ганчев, Маринов (Пищова)... Освен това, смятам, че е редно всички кандидат-президенти да бъдат своевременно предупредени: когато се покланяш на Изток - се надупваш на Запад. И обратното... Този занаят не е за измекяри!"

Христо Комарницки, карикатурист:

"И от най-калпавите дебати има полза.

Подозирам, че това е една от причините Б.Борисов да не се кандидатира. Дебатирал е един-единствен път в цялата си политическа кариера. Всеки словесен сблъсък на мнения, идеи и позиции му действа като чесън на вампир.

А от днешния диспут стана декларативно ясно, че управляващата партия поставя човешките права под всичко. Предполагам, че това е в унисон с тоталитарните и етатистки нагласи на електората.

Другият важен извод е, че между левия и десния кандидат разликата е кажи-речи само в костюмите.

Според мен Радев има по-големи възможности да увеличи периметъра на избирателите си.

Както писах преди месец, Путин печели и тези избори с най-новия поп-фолк хит "Санкциите падат, падат от небето!"

Ивайло Дичев, антрополог:

"Радев и Цачева единодушни, ще рече човек, че са кандидатпрезидентска двойка. Единствен ритуален нюанс - Крим, изглежда така наречените леви са се върнали към тезата на Ленин за революционното самооределение на народите."

Даниел Смилов, политолог:

"Най-важното от дебата Цачева-Радев:
- Крим е Украйна, но ще се борим да няма санкции срещу анексирането му;
- Националната сигурност е винаги преди човешките права и така е по закон (sic);
- В ЕС и НАТО сме, но...
- Радев не е против НАТО и ЕС, но...
Като цяло, очертава се трудна битка, в която Цачева и ГЕРБ правят реверанси наляво, като се надяват, че всички десни гласове ще отидат автоматично за тях на втори тур. Има някаква логика в това, но не трябва да се подценява и възможността от демотивация на много от десните избиратели. Същевременно реверансите наляво - позицията за санкциите срещу Русия, критиките към Плевнелиев и дистанцирането от него - едва ли ще доведат леви избиратели при Цачева.

Случващото се е обща демонстрация на трудностите, до които води политиката на ГЕРБ за "балансиране". Заявявайки се като "балансьор", Борисов подканя постоянна радикализация на исканията на опонентите си, като по този начин те непрекъснато го придърпват към себе си. Когато вече по терена има искания за излизане от ЕС и НАТО, Борисов трябва да "балансира" между тях и другите "екстремисти" - РБ, които са просто за нормално членство в ЕС и НАТО.

(...)Структурата на дебата беше изгодна за Радев - много въпроси и кратки отговори, които никога не отиват отвъд предварително наученото от кандидата. Т.е. дебатът се превърна в рецитация на опорни точки, в която не можа да проличи нито по-общия мироглед, нито способността на кандидата да се ориентира в трудна и непозната ситуация. Това беше много щадяща среда, в която един очевидно неопитен кандидат може лесно да оцелее.

Като цяло ГЕРБ направиха грешка, съгласявайки се да се явят на дебат САМО с Радев на този етап. Да, това е сериозен удар срещу Трайков, но същевременно решава много повече проблеми на Радев в лявото. Един по-общ дебат би показал, че истинските, прагматичните дилеми на управлението - и вътрешни, и външни - са по-скоро вътре в дясното. В дясното е и дебатът за корупцията, и съдебната система, и отговорността за Белене, а и за реалните параметри на членството ни в ЕС и НАТО. Не случайно всичко това отсъстваше от дебата Цачева-Радев, а беше заменено с размяна на изречения по Крим и членство в БКП.
В този смисъл, Радев не извлече позитиви от някакво бляскаво представяне, а по-скоро от официалното му провъзгласяване от ГЕРБ за единствен опонент. Тази първа, междинна, служебна победа беше абсолютно излишна и направо подарена".

Радан Кънев (депутат, лидер на ДСБ):

"Наблюдавахме "дебат", достоен за вътрешни избори за кандидат на БКП (то нали партията, държавата... все тая...). Но въпросът е друг: Имаше ли поне една разлика в позициите на двамата кандидати за генерална секретарка (между генерал и партийна секретарка, това се получава) на БКП?

Отговорът е - имаше една разлика. Не, не се надявайте - не е външна политика, отбрана, Европа, НАТО, Русия. Там имаше пълно съвпадение на шаблоните, достойни за излъчване по Азербайджанското държавно радио.

Разликата беше друга. Радев осъди незаконното предаване на турски опозиционери на Ердоган. Кандидатът Цачева одобри навеждането на югоизток и превръщането на гранична полиция в бригада за нелегален трафик към турските спецслужби. И каза, че правата не са важни, важна е държавата. И с това заличи двеста години български патриотизъм, основан на нуждата от независима българска държава, която да брани нашите "свобода и човешки правдини".

P.S. Докато писах този статус, Местан подкрепи "евроатлантичното" БКП и Цачева. Всичко си има обяснение..."

Георги Кадиев (депутат, лидер на "Нормална държава"):

"Слаб дебат. То не беше благодарене един на друг десет пъти, не беше допълване един друг.
Цачева трябваше да бъде смазана с демонстрация на сила, виталност, настъпателност. Да каже Цецка, че левите на 40 г. нямат мозък и да ѝ позволиш да се измъкне с това? Алоуу, аз на 40 бях социалист. Като завършиш моите университети и говориш моите езици, тогава ще ми обясняваш. А не да ми пееш Окуджава на развален руски и да лъжеш в биографията си, че говориш немски. Как не я закова с една далавера в отбраната или защо номинира шефа на ДАИ с половин милион лева в гардероба? Или че е абсолютна кариеристка, нагаждач и приспособленец- когато трябва с БКП, когато трябва с ГЕРБ. Как един път не чух нещо за ГЕРБ, за Борисов, за глупостите в парламент и правителство?

Президентските дебати не са балет. Бой, бой, бой и пак бой. Поне аз така ги разбирам.
Това днес беше пародия на дебат."

Георги Харизанов ("Институт за дясна политика", известен като тинк-танк на ГЕРБ):

"Ами не, санкциите срещу Русия не трябва да бъдат "преразгледани". Защото това беше точната формулировка. И няма как санкциите да бъдат преразгледани, след като това е може би единственото нещо, по което всичките 28 страни членки на ЕС имат пълен консенсус.
Хубавото е че Радев на няколко пъти обяви Цачева за президент, очевидно компенсирайки проблемите и пропуските в работата на външнополитическите ѝ съветници."

Николай Слатински, анализатор:

"Според мен, хубавото на този, с извинение, дебат (защото два монолога не правят диалог и папагалското повтаряне на заучени фрази не превръща зомбираното каканижене в дискусия) е, че показа на всички, които за нищо на света не биха гласували за БСП и патрЕотите, че вече нямат никакво, ама абсолютно никакво основание и оправдание, ако не са нищи духом, да гласуват за една свещена простота..."

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ:

"Генерал Радев (странно първо име) явно смята, че всеки град и село, където мнозинство има друга националност, трябва да реши??? Да се готви Кърждали? Опасен кандидат! Хора, бдете! В желанието си да открият идеалния кандидат и спечелят за него някой и друг процент повече, да не се събудим с "генерал" , отстояващ националния интерес, но не на европейска и демократична България, а на някой друг!"

Михаил Новак:

"Цачева и Радев са перфектната кандидат -президентска двойка. Очевидно и двете кандидатури са консултирани с Москва..."

Вени Марковски:

"...Нима ловците на хора, които нарушават човешките права, не са посрещани с отворени обятия от Борисов & компания? Нима простият народ не мисли точно така - че държавата трябва да го оправи? Вие, уважаеми хора, които разбирате добре, че правата на личността са над някакви имагинерни държавни интереси, сте малцинство. Думата произлиза от "малцина", малко на брой хора."

Иван Червенков:

"Майка им си направи харакири."

"Не!Новините": (от публикацията "Какво казаха с езика на тялото Цецка Цачева и Румен Радев в първия си TV-дебат"):

"Първият телевизионен дебат между сочените за фаворити кандидат-президенти Цецка Цачева и Румен Радев приключи с убедителна победа за тези, които не изгубиха времето си да слушат звучащи изкуствено изтръпнали клишета."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Monica St
  #15

  България има нужда от истински водачи, а не нагаждачи.

 2. Monica St
  #14

  Ако Бойко е зад Цецка работата им е съмнителна, те са Русофоби, а Русофобията е знак, че от нас правят изтривалка за Вашингтон и за откачените глобалисти в Брюксел. Румен Радев според мен по-добре ще служи на България от Цецка. България има нужда от умни, добри и справедливи ръководители. Няма нищо лошо да искаме Южния П. да се прокара, който Б. Барабата спря по нареждане на неговите господари от запад. Евроатлантиците. На нас Българите господари не ни трябват.

 3. Vassil D. Vassilev
  #13

  Гор-чи-во! Гор-чи-во!

 4. Знайко
  #12

  Бях се зарекъл да не се занимавам със савушкинските тролове, но това е една коментар по принцип. Явно имат указание да използват "прогнили западни" никове. Вместо Михайло Топтыгин - "Мики Маус", вместо Пелагея Прохоровна -"Lady Jane", представете си.

 5. Пеперлиев
  #11
 6. Пеперлиев
  #10
 7. В и К
  #9
 8. Lady Jane
  #8

  Г-не ВиК, Що не изтечете обратно там, от където никът Ви подсказва, че сте дошли, заедно с Георги и Трайчо и другите Трайкови? Едно време се питахме дали е случайно, че на Чехия президентът се казва (Лудвик) Свобода, а нашият - Трайков? Е, взехме си поука.

 9. В и К
  #7
 10. Lady Jane
  #6

  С изключение на Комарницки, мнението на изходилите се по въпроса във Фейсбук не струва и пукната пара. Явно от "Америка за България" е спусната опорната точка "Цачева и Радев са едни и същи маскари, само Трайчо е цвете за мирисане". Е, не им се отваря парашута.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.