Отзиви за дебата: Цачева и Радев са перфектната кандидат-президентска двойка

Първият телевизионен дебат между кандидат-президентите на ГЕРБ и БСП - Цецка Цачева и Румен Радев, сочени за фаворити в надпреварата за "Дондуков" 2, остави впечатлението, че двамата не са опоненти, а са "перфектната кандидат-президентска двойка". Публикуваме някои от отзивите във Фейсбук по темата:

Кристиан Таков, юрист и преподавател:

"Преди всичко е националният интерес на държавата преди защитата на определени права." Ц. Цачева, кандидат за Президент на Републиката

Това е резултатът на обучение, започнато по линия на рабфак (т.нар работнически факултет-бел.ред.), получено в Юридическия факултет на "най-старото висше учебно заведение у нас". Този факултет има десетки хиляди възпитаници в активна възраст.

Огнян Минчев, политолог:

"Цецка Цачева рече, че ще се бори за отмяна на ЕС санкциите срещу Русия... Някой е излъгал Цецка, че ще спечели леви избиратели ако се наведе към Русия. Същият е пропуснал да ѝ каже, че основният проблем на нейното (не)избиране е дали ще спечели десни избиратели като се изправи на балотаж. Засега сякаш отговорът клони към твърдо не. А леви няма да спечели - вляво има много мераклии, Радев, Калфин, Енчев, Ганчев, Маринов (Пищова)... Освен това, смятам, че е редно всички кандидат-президенти да бъдат своевременно предупредени: когато се покланяш на Изток - се надупваш на Запад. И обратното... Този занаят не е за измекяри!"

Христо Комарницки, карикатурист:

"И от най-калпавите дебати има полза.

Подозирам, че това е една от причините Б.Борисов да не се кандидатира. Дебатирал е един-единствен път в цялата си политическа кариера. Всеки словесен сблъсък на мнения, идеи и позиции му действа като чесън на вампир.

А от днешния диспут стана декларативно ясно, че управляващата партия поставя човешките права под всичко. Предполагам, че това е в унисон с тоталитарните и етатистки нагласи на електората.

Другият важен извод е, че между левия и десния кандидат разликата е кажи-речи само в костюмите.

Според мен Радев има по-големи възможности да увеличи периметъра на избирателите си.

Както писах преди месец, Путин печели и тези избори с най-новия поп-фолк хит "Санкциите падат, падат от небето!"

Ивайло Дичев, антрополог:

"Радев и Цачева единодушни, ще рече човек, че са кандидатпрезидентска двойка. Единствен ритуален нюанс - Крим, изглежда така наречените леви са се върнали към тезата на Ленин за революционното самооределение на народите."

Даниел Смилов, политолог:

"Най-важното от дебата Цачева-Радев:
- Крим е Украйна, но ще се борим да няма санкции срещу анексирането му;
- Националната сигурност е винаги преди човешките права и така е по закон (sic);
- В ЕС и НАТО сме, но...
- Радев не е против НАТО и ЕС, но...
Като цяло, очертава се трудна битка, в която Цачева и ГЕРБ правят реверанси наляво, като се надяват, че всички десни гласове ще отидат автоматично за тях на втори тур. Има някаква логика в това, но не трябва да се подценява и възможността от демотивация на много от десните избиратели. Същевременно реверансите наляво - позицията за санкциите срещу Русия, критиките към Плевнелиев и дистанцирането от него - едва ли ще доведат леви избиратели при Цачева.

Случващото се е обща демонстрация на трудностите, до които води политиката на ГЕРБ за "балансиране". Заявявайки се като "балансьор", Борисов подканя постоянна радикализация на исканията на опонентите си, като по този начин те непрекъснато го придърпват към себе си. Когато вече по терена има искания за излизане от ЕС и НАТО, Борисов трябва да "балансира" между тях и другите "екстремисти" - РБ, които са просто за нормално членство в ЕС и НАТО.

(...)Структурата на дебата беше изгодна за Радев - много въпроси и кратки отговори, които никога не отиват отвъд предварително наученото от кандидата. Т.е. дебатът се превърна в рецитация на опорни точки, в която не можа да проличи нито по-общия мироглед, нито способността на кандидата да се ориентира в трудна и непозната ситуация. Това беше много щадяща среда, в която един очевидно неопитен кандидат може лесно да оцелее.

Като цяло ГЕРБ направиха грешка, съгласявайки се да се явят на дебат САМО с Радев на този етап. Да, това е сериозен удар срещу Трайков, но същевременно решава много повече проблеми на Радев в лявото. Един по-общ дебат би показал, че истинските, прагматичните дилеми на управлението - и вътрешни, и външни - са по-скоро вътре в дясното. В дясното е и дебатът за корупцията, и съдебната система, и отговорността за Белене, а и за реалните параметри на членството ни в ЕС и НАТО. Не случайно всичко това отсъстваше от дебата Цачева-Радев, а беше заменено с размяна на изречения по Крим и членство в БКП.
В този смисъл, Радев не извлече позитиви от някакво бляскаво представяне, а по-скоро от официалното му провъзгласяване от ГЕРБ за единствен опонент. Тази първа, междинна, служебна победа беше абсолютно излишна и направо подарена".

Радан Кънев (депутат, лидер на ДСБ):

"Наблюдавахме "дебат", достоен за вътрешни избори за кандидат на БКП (то нали партията, държавата... все тая...). Но въпросът е друг: Имаше ли поне една разлика в позициите на двамата кандидати за генерална секретарка (между генерал и партийна секретарка, това се получава) на БКП?

Отговорът е - имаше една разлика. Не, не се надявайте - не е външна политика, отбрана, Европа, НАТО, Русия. Там имаше пълно съвпадение на шаблоните, достойни за излъчване по Азербайджанското държавно радио.

Разликата беше друга. Радев осъди незаконното предаване на турски опозиционери на Ердоган. Кандидатът Цачева одобри навеждането на югоизток и превръщането на гранична полиция в бригада за нелегален трафик към турските спецслужби. И каза, че правата не са важни, важна е държавата. И с това заличи двеста години български патриотизъм, основан на нуждата от независима българска държава, която да брани нашите "свобода и човешки правдини".

P.S. Докато писах този статус, Местан подкрепи "евроатлантичното" БКП и Цачева. Всичко си има обяснение..."

Георги Кадиев (депутат, лидер на "Нормална държава"):

"Слаб дебат. То не беше благодарене един на друг десет пъти, не беше допълване един друг.
Цачева трябваше да бъде смазана с демонстрация на сила, виталност, настъпателност. Да каже Цецка, че левите на 40 г. нямат мозък и да ѝ позволиш да се измъкне с това? Алоуу, аз на 40 бях социалист. Като завършиш моите университети и говориш моите езици, тогава ще ми обясняваш. А не да ми пееш Окуджава на развален руски и да лъжеш в биографията си, че говориш немски. Как не я закова с една далавера в отбраната или защо номинира шефа на ДАИ с половин милион лева в гардероба? Или че е абсолютна кариеристка, нагаждач и приспособленец- когато трябва с БКП, когато трябва с ГЕРБ. Как един път не чух нещо за ГЕРБ, за Борисов, за глупостите в парламент и правителство?

Президентските дебати не са балет. Бой, бой, бой и пак бой. Поне аз така ги разбирам.
Това днес беше пародия на дебат."

Георги Харизанов ("Институт за дясна политика", известен като тинк-танк на ГЕРБ):

"Ами не, санкциите срещу Русия не трябва да бъдат "преразгледани". Защото това беше точната формулировка. И няма как санкциите да бъдат преразгледани, след като това е може би единственото нещо, по което всичките 28 страни членки на ЕС имат пълен консенсус.
Хубавото е че Радев на няколко пъти обяви Цачева за президент, очевидно компенсирайки проблемите и пропуските в работата на външнополитическите ѝ съветници."

Николай Слатински, анализатор:

"Според мен, хубавото на този, с извинение, дебат (защото два монолога не правят диалог и папагалското повтаряне на заучени фрази не превръща зомбираното каканижене в дискусия) е, че показа на всички, които за нищо на света не биха гласували за БСП и патрЕотите, че вече нямат никакво, ама абсолютно никакво основание и оправдание, ако не са нищи духом, да гласуват за една свещена простота..."

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ:

"Генерал Радев (странно първо име) явно смята, че всеки град и село, където мнозинство има друга националност, трябва да реши??? Да се готви Кърждали? Опасен кандидат! Хора, бдете! В желанието си да открият идеалния кандидат и спечелят за него някой и друг процент повече, да не се събудим с "генерал" , отстояващ националния интерес, но не на европейска и демократична България, а на някой друг!"

Михаил Новак:

"Цачева и Радев са перфектната кандидат -президентска двойка. Очевидно и двете кандидатури са консултирани с Москва..."

Вени Марковски:

"...Нима ловците на хора, които нарушават човешките права, не са посрещани с отворени обятия от Борисов & компания? Нима простият народ не мисли точно така - че държавата трябва да го оправи? Вие, уважаеми хора, които разбирате добре, че правата на личността са над някакви имагинерни държавни интереси, сте малцинство. Думата произлиза от "малцина", малко на брой хора."

Иван Червенков:

"Майка им си направи харакири."

"Не!Новините": (от публикацията "Какво казаха с езика на тялото Цецка Цачева и Румен Радев в първия си TV-дебат"):

"Първият телевизионен дебат между сочените за фаворити кандидат-президенти Цецка Цачева и Румен Радев приключи с убедителна победа за тези, които не изгубиха времето си да слушат звучащи изкуствено изтръпнали клишета."

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?