Овчаров: АЕЦ "Белене" е символ на паническата битка за власт на ГЕРБ

Румен Овчаров

Управляващите разбраха, че АЕЦ "Белене" е ключов въпрос за изборите идната година и сега водят паническа битка за властта. Така обясни бившият енергиен министър Румен Овчаров (БСП) пред Mediapool генералната смяна на позициите на властимащите по темата за ядрената централа .

Според народния представител от социалистите, ГЕРБ в един момент са разбрали, че след подписката на левицата са загубили всякакви аргументи. "Те на практика загубиха дебата по темата", категоричен бе Овчаров, който смята, че след като управляващите са загубили подкрепа заради позицията си, сега панически търсят изход от ситуацията.

"Затова първо намериха инвеститор, който Борисов уж познавал отдавна и бил отдавна в България. Днес пък обявиха, че ще правят референдум възможно най-бързо. И това ако не е битка за властта?", коментира още депутатът.

Според бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" целта да се прави бързо референдум е да бъде максимално отдалечен от изборите. "Гражданите ще гласуват за ядрената енергетика, а не против нея, което ако е близо до парламентарния вот ще означава само едно – БСП печели", обясни Овчаров.

Според него ако допитването до гражданите одобри развитието на ядрената енергетика, както социалистите вярват, че ще стане, трябва да се мисли в посока не само частно, но и държавно участие.

"При строенето на АЕЦ "Белене" приемаш всички предимства и недостатъци – както печалбата, така и рисковете. Държавата трябва да участва в това", твърди Овчаров, според когото не трябва да се превръщаме в "територия, която да носи печалба за друг".

За да има частен инвеститорски интерес, означава, че централата ще има печалба. Защо да не участва държавата в тази печалба, попита още Овчаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България