Овчаров: Ако бъда жертван, ще е реминисценция от миналото

Овчаров: Ако бъда жертван, ще е реминисценция от миналото

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е в отпуск до днес заради корупционния скандал между него и директора на Националната следствена служба Ангел Александров, смята, че ако бъде жертван, ще е жертва на политически рефлекси или реминисценции от миналото. Това заяви той в сряда в предаването “Коритаров live” на Нова телевизия.

Овчаров потвърди неофициалната информация, че на 5 май всъщност е подал оставката си, но премиерът Сергей Станишев е поискал запазването ѝ в тайна и е предложил излизането в отпуск. Той допълни, че срещу него се води последователна умишлена акция за очернянето му от година и скандалът с Александров се е отразил върху резултата на БСП в изборите за европейски депутати.

“Става дума за една доста продължително провеждана провокация за тотално оклеветяване на една от ключовите фигури в БСП. То премина през приказки за сметки, за фирми на жена ми, за финансиране на БСП от "Топлофикация-София”, през случайно намерени от бдителни граждани писма, публикуването им от бдителни редактори, за да стигнем до последната фаза”, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

“Овчаров бил обядвал всеки ден за 500 лева. Така като ме гледате, имам ли вид на човек, който яде, а и от 30 години не обядвам”, заяви той. После посочи, че не смята за ненормално 55-годишен човек, който няма и един неработен ден и чиято съпруга е един от най-добрите специалисти в областта на компютърно моделиране на ядрени технологии, да няма право да притежава апартамент и вила. Овчаров отново прикани всеки, който намери милионите му, да ги прибере. 

Министърът в принудителна почивка за пръв път заяви, че на 5 май си подал оставката, защото бил наясно, че изход от този скандал с излизане в отпуск няма и че ще последва “тотално омаскаряване и на мен, и на цялото ми семейство”.

По думите му за негово съжаление премиерът преценил, че не бива в хода на предизборната кампания да се създава допълнителна нестабилност в средите на БСП и според Станишев подаването на оставка означавало поемане на вина.

“Не бях съгласен да излизам в отпуск, защото бях сигурен, че ще смесим отново и черното, и бялото, и виновните, и невинните, и жертвите, и престъпниците. Тогава, когато една група следователи, един заместник-министър, един шеф на ключово държавно предприятие имаха смелостта да излязат и да кажат: в следствието се вършат незаконни неща. В този момент шефът на следствието каза: ама Овчаров е собственик на държавата. Какво търси прокуратурата досега, може би натариалния акт за това. Какво разследват те относно мен? Ето, затова не исках да смесваме всичките тези неща, защото оттук нататък вече се говори за корупционен скандал”, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Овчаров посочи още, че не е бил съгласен с уволнението на заместничката му Корнелия Нинова, която още реди него бе замесена в скандала. “Тя беше уволнена по преценка на политическата ситуация, не намирам, че то беше правилно, тъй като беше взето под въздействието на силата и на натиска на медиите и на общественото мнение”, защити той заместничката си.

Той посочи, че има изцяло подкрепата на БСП. “Ако ние допуснем все пак един ключов министър, аз твърдя, че досега се справям много добре с работата си, поне икономическите данни за държавата, огромните проекти в енергетиката го доказват, министър с подкрепата на най-голямата политическа сила в страната, може да бъде омазан и омаскарен така от един вестник, представяте ли си оттук нататък какво я чака тази държава”, коментира Овчаров. Той посочи, че досега политическият ни живот е показал, че смените в кабинета не стабилизират правителствата, а го отслабват.

По повод загубата на социалистите от партията на Бойко Борисов Овчаров направи равносметката, че очевидно БСП не е успяла да убеди хората, че евроизборите са важни не само заради членството ни в ЕС, но и заради политиката, провежданата от правителството в страната. “Допуснахме внушението, че БСП не изпълнява обещанията си, че правителството не реализира социална политика, да доминира публичното и общественото пространство”, посочи Овчаров.

Той обаче каза, че не бива да се драматизира резултата. “Съотношението между БСП и Бойко Борисов, тъй като БСП се среща с него, за разлика от държавата, не за първи път, по време на кметските избори 2005 година беше едно към две. Сега съотношението е едно към едно, т.е. столичани са вече до голяма степен изпитали резултатите от управлението на Бойко Борисов”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?