Овчаров: Борисов използва секретна информация за компроматна война

Овчаров: Борисов използва секретна информация за компроматна война

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обвини столичния кмет Бойко Борисов, че използва нерегламентирано секретна информация на спецслужбите да води компроматна война срещу него.

“Злоупотребата с класифицирана информация е страшна. Тя е същата като злоупотребата с информацията от досиетата. Защото дава възможност да манипулираш”, заяви в петък Овчаров по време на парламентарния контрол.

“Води се чиста проба полицейска сглобка и компроматна война”, допълни министърът, който от близо два месеца е в остри публични схватки с Борисов, който го атакува за протежето му Валентин Димитров, бивш шеф на “Топлофикация – София”.

Овчаров поиска от МВР да извърши проверка как се е стигнало до изтичане на класифицирана информация от секретните служби към бившия главен секретар на ведомството Бойко Борисов за провеждана разработка срещу Валентин Димитров по информация на външни служби.

Преди седмица стана ясно, че бившият шеф на столичното дружество има около 1,5 милиона евро на сметка в австрийска банка. Ден след като публично бе оповестено това, той бе вкаран в ареста.

Борисов: Бившият шеф на Топлофикация ще се окаже от ДС

По-рано в петък Борисов заяви пред Нова телевизия, че Валентин Димитров ще се окаже с агентурно минало, но не потвърди дали лично е виждал досието му.

“Просто това са кръгчета, кръгове, които си се навръзват, навръзват... Те се сдушват и се подбират и така те си вървят в комплект през годините”, образно описа ситуацията Борисов.

Според него агентурното минало на Димитров го прави “по-защитим“, а протекцията идва от министъра на икономиката и енергетиката.

Според източници на Mediapool Димитров е бил агент на бившето Второ главно управление на ДС.

По-късно в петък кметът заяви пред журналисти, че Димитров има “още 12-13 милиона в чужди банки”.

МВР да си направи разследването

“Как използва Бойко Борисов информацията, която има през целия този период? Дали не се е опитвал да изнудва някого? Или я е използвал само за да оклевети друг?”, запита в същото време пред парламента Румен Овчаров.

По думите му “МВР трябва да си направи разследването как става така, че министърът на финансите не знае, че финансовото разузнаване разследва еди кой си, министърът на вътрешните работи не знае, министър - председателят не знае, президентът не знае, а Бойко Борисов знае?”.

Овчаров припомни казаното от столичния кмет пред медиите, че още през април е получил сигналите за бившия шеф на “Топлофикация - София”, засечени от външните служби.

Как хората на Румен Петков използват секретната информация

“Външните служби информират Бойко Борисов. Това ли е начинът да се прави политика в България?”, запита Овчаров и напомни, че според НК наказанието за използването на информация от външни секретни служби е до 5 години затвор.

Овчаров заяви това в присъствието на вътрешния министър Румен Петков, с който отдавна са във вътрешнопартиен конфликт като зам.-председатели на БСП.

“Темата “Топлофикация” омръзна на всички. Но острието на атаката е столичният кмет Бойко Борисов. Дори не той, а хората около него, тези които го употребяват в тази акция. Разбира се, той, в душевната си простота, не разбира това. А това е цялата група на бивши полицейски служители, които и сега имат достъп до секретна класифицирана информация на секретните служби на България”, каза Овчаров.

Той припомни, че Валентин Димитров вече бил разследван и "оттам нататък, при положение, че вече била направена една проверка, която си е свършила успешно работата, а Борисов да обявява нея за неуспешна, било абсолютно невярно и след това назначава втора проверка". "След тази проверка ние намалихме цените за софиянци на парното с повече от 10%, така че оттам на нататък всичко се развива върху сценария на полицейските сглобки", посочи Овчаров.

На въпрос защо Бойко Борисов води тази компроматна война срещу него, министърът заяви: "Очевидно не съм му удобен".

“Абе тоя продължава ли да мрънка?”

“Абе тоя продължава ли да мрънка?, коментира кметът пред журналисти думите на Овчаров. Той каза, че за да спести милиони левове за столичани, ще използва “каквато си иска информация” и допълни многозначително, че получавал “огромен обем” информация от “своите евроатлантически партньори”. “За радост, същата информация получават и главният прокурор, и МВР, допълни той.

“Ако трябва да върна още 13 милиона лева на столичани ще излежа 5 години в затвора, така му кажете на тоя. На едно дете като му вземеш дъвките и близалките и започва да хленчи”, завърши Борисов.

Как е изтекла информацията

Според източници на Mediapool Борисов е получил разработките срещу Димитров от МВР. В края на миналата година австрийските служби са засекли информация за приток на големи количества пари от офшорни компании към определени сметки. Това е лесно засечено, защото в Австрия се проверява движението на по-големи суми към сметки във вътрешните банки.

Службите са видели, че притежателите на сметките са регистрирани в България. Следва искане към МВР и Агенцията за финансово разузнаване за повече информация по случая. Най-вероятно Бойко Борисов или някои от бившите служители на МВР, които той назначи в кметството като Гален Ганчев (бивш служител на НСБОП) или Красимир Младенов е получил информацията от свои хора в ГДБОП или българското бюро на Интерпол, на които им е възложено да проверят австрийските сигнали.

Така още преди да бъде възложена проверката в “Топлофикация – София” на Столичния инспекторат, в общината предварително са знаели за злоупотреби и с публичните си атаки срещу Димитров и Овчаров кметът е играел със сигурни козове.

В петък той изрази надежда, че прокурорите и следователите ще разнищят докрай аферата с бившия шеф на “Топлофикация - София”.

По повод усилната размяна на открити писма с Румен Овчаров, кметът каза:

“Начинът, по който той обича да ме иронизира изигра лоша шега. Хвана се на дъвките и на близалките, а те станаха милиарди дъвки и близалки и сега се чуди по какъв начин да се извади от ситуацията като ми пише писма все едно сме гаджета. Той е бил завчера в кметството, срещал се е с общинските съветници на БСП, на моя етаж, на три метра от моя кабинет. Пише ми писмо и ми обяснява, че аз говоря пред медиите... Еми да не се втелява, като е свенлив да не ми пише писма.”

Левицата обезпокоена от опити за дестабилизация на правителството

В неособено ясна декларация ПГ на Коалиция за България определи случващото се като “очевидни опити за дестабилизация на управляващата коалиция”, зад които стоят “икономически и политически интереси, засегнати от водената от правителството политика на прозрачност и ясни правила.”

Фабрикуването на скандали, без да се проверяват фактите, не е от полза за никого, се казва в декларацията. Според левицата “опитите за груба манипулация не допринасят за авторитета на страната ни във важен момент преди присъединяването ни към ЕС.”

Макар Борисов да е “острието” на атаката срещу една от най-силните фигури в БСП, декларацията на левицата е индиректно адресирана към коалиционния им партньор НДСВ, които също нападнаха Овчаров.

НДСВ очаква Станишев да провери сигналите

В петък зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев заяви в предаването “Пресклуб” на БНТ, че неговите изказвания от миналата седмица по адрес на министъра нямат общо със спора, който Овчаров води с Борисов.

Бихме искали да знаем дали е чисто съвпадение, че Валентин Димитров е бил назначен за шеф на “Топлофикация – София” още по времето първия мандат на Овчаров през 1996 г., каза Велчев. Той напомни казаното от бившия столичен смет Софиянски, че Димитров е прекарвал повече време в кабинета на Овчаров, отколкото в собствения си кабинет.

“Това че бившият шеф на борда на “Топлофикация”, както чета в медиите, е имал обща фирма със съпругата на министър Овчаров, също дава някаква сянка на съмнение”, заяви зам.-председателят на НДСВ.

Той допълни, че не очаква премиерът Станишев да предприеме веднага някакви действия, тъй като засега става дума за съмнения, публикувани в медиите. Според него обаче сигналите трябва да се проверят.

“Министър - председателят има съответните механизми за съответните проверки, но не в момента да излиза с прибързана реакция”, коментира Велчев.

Другата седмица министърът на икономиката е поканен за изслушване в ПГ на НДСВ, където ще бъде питан и за фирма “Фронтиер”, в която основен акционер е Красимир Георгиев, състудент на Румен Овчаров от Москва. Фирмата, която е съакционер в “Универсален терминал – Бургас” е кандидат за строителството на  петролопровода Бургас – Александруполис. Майката на бившия шеф на “Топлофикация – София” Валентин Димитров е съдружник във фирма на Георгиев за строеж на курортно селище в Банско.

“Фронтиер” има интересна роля през последните години частично и при нашето правителство, за която и аз не съм съвсем информиран, каза Велчев. Той допълни, че фирмата има “някаква особена роля в уреждането на офсетните инвестиции по оръжейните доставки”, за които отговаря министерството на Овчаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България