Овчаров: Борисов сам да си сърба попарите, дето е надробил

Овчаров: Борисов сам да си сърба попарите, дето е надробил

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) отрече да има нещо общо с публикацията в американското издание "Кънгрешънъл Куотърли" (“Congressional Quarterly” - CQ), която уличава столичния кмет Бойко Борисов (ГЕРБ) във връзки с мафията. В неделя, при завръщането си от посещение в САЩ, министърът определи като "голословни" твърденията на Борисов, че написаното срещу него е поръчка на Овчаров.

“Аз очевидно съм универсалното оправдание на Бойко Борисов за всички неща, които му се случват или които не са му се случили. Благодаря на Борисов за огромното влияние, което мисли, че имам в Съединените щати и особено в средите на Конгреса, но ще трябва да го разочаровам – то не е толкова голямо. В крайна сметка Америка не е разтресена от публикацията в "Кънгрешънъл Куотърли", някак си не забелязахме този тътен”, коментира министърът.

Той обаче допълни, че не би трябвало с “лека ръка да подминаваме поредното до голяма степен вредно за България писание”.

“Разбира се, Бойко Борисов нека сам да си сърба попарите, които е дробил, аз нямам намерение да го оправдавам, лошото обаче е, че негативният ефект за България е факт”, каза министър Овчаров.

Неговите съпартийци не споделят оценката на цитирания в статията поверителен доклад на швейцарска банка за риска в България, според който Бойко Борисов е близък съратник на известни гангстери и е свързан с около 30 неразкрити убийства в страната си. Вътрешният министър Румен Петков каза, че българските служби нямат такива данни и заяви, че МВР няма да разследва твърденията, защото не е посочен ясен източник. Поради същата причина и прокуратурата няма да се самосезира. Президентът Георги Първанов заяви, че статията е с “антибългарски характер” и е обидна за страната.

В неделя Борисов намери нов аргумент срещу публикацията, като коментира пред Дарик радио, че изтъквайки го като пръв съюзник на президента Буш и на американски спецслужби, американското списание го превръща в мишена на Ал Каида.

И в момента Борисов е охраняван от НСО заради повишена “степен на застрашеност”. Миналия месец шефът на НСО ген. Милан Миланов каза, че друг български политик – бившият премиер Симеон Сакскобургготски - бил в “черния списък” на Ал Каида (като карта двойка каро) наред с другите “врагове”, виновни за нахлуването в Ирак.

Джеф Стайн отхвърли поканата на Борисов

Междувременно Джеф Стайн, авторът на статията за Борисов, заяви, че няма никакво намерение да приема поканата на столичния кмет да посети България. Такава Борисов изпрати на Стайн в петък, след като журналистът каза, че докато подготвял статията, изпратил въпроси до офиса на кмета, на не получил отговор.

Според Стайн е чиста корупция да приемеш някой да ти плаща билетите.

"Не съм убеден, че Борисов може да гарантира сигурността ми след толкова убийства у вас. Нищо не искам от него, нито билет, нито нещо друго", каза още Стайн и изрази учудване, че неговата публикация е предизвикала такава сензация у нас след като по-голямата част от информацията трябвало да е известна на българите, предаде БГНЕС.

В МВР имало папка за Борисов        

Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов също отрече да има нещо общо с публикацията, но споделя твърденията в нея за мафиотски връзки на Борисов.

Преди ден той заяви в Русе, бе бившият вътрешен министър Георги Петканов (НДСВ) е имал папка с полицейска криминална разработка за дейността на Борисов до 1997 г. Според Атанасов досието на Борисов е разработвано в периода 2001-2005 г., докато той е бил главен секретар на МВР, но се крие. Главният прокурор Борис Велчев трябва да го изиска за проучване, след като се самосезира от публикацията в американското списание, каза депутатът от ДСБ.

Според него има съмнения, че полицейските удари срещу трафика на хероин по времето, когато главен секретар на МВР е Бойко Борисов, са целели да се ликвидира конкуренцията на синтетичните наркотици, произведени в Югоизточна България.  

Цветан Цветанов, формалният лидер на партията ГЕРБ на Бойко Борисов отново защити тезата, че атаките идват от партии със затихващи функции, които искат да се задържат на политическия небосклон.

За нас е важно, че официалните власти в САЩ са се разграничиха от публикацията в CQ. Не трябва да бъдем съдници на свободата на словото, но е важно официалното становище на конкретната държава, каза Цветанов и уточни, че ГЕРБ са подготвени за подобни атаки.

Джеф Стайн, авторът на статията в авторитетното и влиятелно издание CQ, заяви в петък в БНР, че не е имал контакти с никакви български политици. “Не съм говорил с никой от политическите опоненти на Бойко Борисов. Никой не се е свързвал с мен от България и не ме е окуражавал или пък възпрепятствал да пиша тази статия. Моята информация идва от неутрален източник, който е бил алармиран за г-н Бойко Борисов и неговата роля като посредник между САЩ и България. Нито един български политик не е свързан с проучването и с публикацията”, каза Джеф Стайн пред БНР и изтъкна, че вярва в надеждността на получената информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?