Овчаров даде показания от кабинета си

Овчаров даде показания от кабинета си

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в петък даде показания от кабинета си за аферите в столичното топлофикационно дружество. Пред Mediapool наблюдаващият прокурор по случая Божидар Джамбазов уточни, че разговорът продължил повече от час. Овчаров отговарял на всички въпроси и не изглеждал притеснен.

Преди седмица лично министърът на вътрешните работи Румен Петков чрез медиите каза на колегата си и съпартиец Овчаров, че няма от какво да се притеснява.

Не става ясно обаче, защо разследващите са отишли на крак при министъра,  а не обратното, каквато е обичайната практика.

Разпитът на Румен Овчаров става само ден, след като той определи писмото на Вальо Топлото, чрез което прословутият арестант търси помощ от “Р. Овч.”, като компромат, завършил своя жизнен път и нямащ никаква доказателствена стойност.

Прокурорът Божидар Джамбазов, разбира се, не разкри повече подробности около визитата при министъра. По неговите думи можело да се очакват разпити на всички, имащи отношение по делото.

“Много бих искал прокуратурата да разкрие цялата истина по този случай и да се прекратят спекулациите с името ми. Сигурен съм, че информацията, която предоставих, ще бъде от полза за делото или за бъдещи дела. Вероятно тя дори би могла да разшири кръга от заподозрени и обвиняеми", заяви министър Овчаров в съобщение за медиите след разпита.

В последните седмици на м.г. пред разследващите обяснения даде и бившият председател на Столичния общински съвет Антоан Николов. Вероятно на разпит ще бъдат привикани бившият столичен кмет Стефан Софиянски и настоящият Бойко Борисов.

Самият Борисов заяви, че регулярно поддържа връзка с главния прокурор Борис Велчев и е оказал пълно съдействие по установяване на “престъпната дейност” в дружеството.

“Преди няколко дни в ефира на национална телевизия бившият кандидат - кмет на София от БСП Татяна Дончева нарече прокурор Джамбазов “Лепа Брена”, а сега прокуратурата отива на крака в кабинета на шефа на предизборния щаб на БСП за кметските избори. Сигурно Джамбазов е преценил, че така е редно”, лаконично коментира кметът на София и лидер на ГЕРБ .

До този момент покрай скандала в общинско-държавното дружество бяха предявени обвинения на общо 5 души, от които трима са в ареста с постоянна мярка. Освен Димитров зад решетките са наследилият го на поста Георги Рогачев и неговият заместник Емил Антонов. Под домашен арест са шефът на дирекция в дружеството Лина Абланска и собственичка на фирма-доставчик на резервни части за дружеството Мая Стоилова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?