Овчаров дава Столична община на прокурор

Овчаров дава Столична община на прокурор

Прокуратурата ще бъде  сезирана за това, че Столична община е извършила престъпление, издавайки разрешителни за строежи на параклиси, детски градини, частни сгради и депа за строителни отпадъци върху газопровода, който аварира на 30 март. Това принуди “Топлофикация-София” да захранва ТЕЦ “Земляне” с  мазут, в  резултат на което дружеството губи 500 хил. лв., съобщи пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в сряда.

Нарушени са поне два закона при издаването на тези разрешителни от администрацията на съответния район. Отделно Столичната община не е взела мерки, въпреки че "Топлофикация" е информирала общината за изграждането на подобни съоръжения, каза Овчаров. Става въпрос за доста дълъг период от време, в което са извършени нарушенията и включително по времето на този кмет, уточни той.

Едва ли някой е изненадан, че вчера не избраха изпълняващ длъжността директор на "Топлофикация"- София, коментира още Овчаров. Очевидно някои неща трябва да бъдат доведени до пълен абсурд, за да се види граничещата с престъпление безотговорност на тези, които досега употребяваха "Топлофикация"-София за личния си пи-ар, каза той. Очевидно тях не ги е грижа нито за столичната топлофикация, нито за софиянци, особено сега, когато трябва да се решават изключително важни въпроси, допълни министърът.

Той препоръча да се въведе новата наредба за топлоснабдяването и да се приеме стратегия за излизане на дружеството от криза. Единственият изход, според министър Овчаров, е да се определи човек, който да ръководи дружеството.

Споделяне

Още от България