Овчаров и Борисов поискаха СОС да върне шефа на парното

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и столичният кмет Бойко Борисов неочаквано сближиха позициите си по отношение на освобождаването на изпълнителния директор на “Топлофикация - София” Наско Михов.

Двамата обясниха пред БНР и бТВ в сряда, че подкрепят прегласуване на решението, с което Столичният общински съвет (СОС) уволни шефа в столичното парно. По време на вчерашното обсъждане всички политически групи в СОС, без НДСВ и БСП, изказаха съмнения относно управленската компетентност на Михов.

В последствие СДС, ДСБ, ССД, “Гергьовден”, БЗНС – НС и “Демократи за София” гласуваха “за” освобождаването на Михов, а “против” се обявиха жълтите и червените в градския парламент.  

Според Овчаров Михов е продукт на “един прозрачен общински конкурс, проведен без неговата намеса или тази на държавата”. “Прозрачният общински конкурс” бе проведен в началото на януари, а класирането на кандидатите се направи при изключително потайно заседание вечерта преди СОС да гласува името на новия шеф в дружеството.

След като по време на заседанието комисията се консолидира около името на Стоян Тодоров, представителят на групата на БСП се въздържа. В последствие именно БСП, чийто градски партиен ръководител е Румен Овчаров, с помощта на НДСВ и част от десните бе наложен Михов.   

Държавата, общината и отговорността

В сряда Овчаров заяви, че може да блокира освобождаването на шефа на дружеството през държавната квота, но това би се разтълкувало като поемане на цялата отговорност за “Топлофикация - София” от страната на държавата.

“Това означава тотална конфронтация със Столичния общински съвет

и на практика отново агония”, каза Овчаров и добави, че именно заради това прегласуването е най-добрия вариант.

Той призова медиите и общественото мнение да притиснат “политиканите” в СОС да се вземе именно това решение. По същото време столичният кмет Бойко Борисов също заяви, че би подкрепил едно прегласуване на уволнението на Михов в рамките на плана за стабилизиране на “Топлофикация - София”.

Борисов обаче направи уговорката, че решението трябва да се вземе само след като партиите поемат пълната политическата отговорност за тези решения.

“Да поемат отговорност и да му дадат на Михов кредит на доверие, защото иначе събираемостта ще падне и софиянци ще подарят милиони на някого", добави кметът.

Увеличение на заплатите

В същото време от синдикатите в затъналото дружество съобщиха, че заплатите на работниците ще бъдат увеличени с 20 процента. Споразумението е подписано по време на среща в сряда със Съвета на директорите на “Топлофикация - София”.

В документа се предвижда повторно увеличение на заплати до края на тази година, ако дружеството постигне добри финансови резултати. Стачната готовност обаче ще бъде запазена.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?