Овчаров и Борисов поискаха СОС да върне шефа на парното

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и столичният кмет Бойко Борисов неочаквано сближиха позициите си по отношение на освобождаването на изпълнителния директор на “Топлофикация - София” Наско Михов.

Двамата обясниха пред БНР и бТВ в сряда, че подкрепят прегласуване на решението, с което Столичният общински съвет (СОС) уволни шефа в столичното парно. По време на вчерашното обсъждане всички политически групи в СОС, без НДСВ и БСП, изказаха съмнения относно управленската компетентност на Михов.

В последствие СДС, ДСБ, ССД, “Гергьовден”, БЗНС – НС и “Демократи за София” гласуваха “за” освобождаването на Михов, а “против” се обявиха жълтите и червените в градския парламент.  

Според Овчаров Михов е продукт на “един прозрачен общински конкурс, проведен без неговата намеса или тази на държавата”. “Прозрачният общински конкурс” бе проведен в началото на януари, а класирането на кандидатите се направи при изключително потайно заседание вечерта преди СОС да гласува името на новия шеф в дружеството.

След като по време на заседанието комисията се консолидира около името на Стоян Тодоров, представителят на групата на БСП се въздържа. В последствие именно БСП, чийто градски партиен ръководител е Румен Овчаров, с помощта на НДСВ и част от десните бе наложен Михов.   

Държавата, общината и отговорността

В сряда Овчаров заяви, че може да блокира освобождаването на шефа на дружеството през държавната квота, но това би се разтълкувало като поемане на цялата отговорност за “Топлофикация - София” от страната на държавата.

“Това означава тотална конфронтация със Столичния общински съвет

и на практика отново агония”, каза Овчаров и добави, че именно заради това прегласуването е най-добрия вариант.

Той призова медиите и общественото мнение да притиснат “политиканите” в СОС да се вземе именно това решение. По същото време столичният кмет Бойко Борисов също заяви, че би подкрепил едно прегласуване на уволнението на Михов в рамките на плана за стабилизиране на “Топлофикация - София”.

Борисов обаче направи уговорката, че решението трябва да се вземе само след като партиите поемат пълната политическата отговорност за тези решения.

“Да поемат отговорност и да му дадат на Михов кредит на доверие, защото иначе събираемостта ще падне и софиянци ще подарят милиони на някого", добави кметът.

Увеличение на заплатите

В същото време от синдикатите в затъналото дружество съобщиха, че заплатите на работниците ще бъдат увеличени с 20 процента. Споразумението е подписано по време на среща в сряда със Съвета на директорите на “Топлофикация - София”.

В документа се предвижда повторно увеличение на заплати до края на тази година, ако дружеството постигне добри финансови резултати. Стачната готовност обаче ще бъде запазена.

Още от България