Овчаров изчисли 20 млрд. лв. печалба от договорите с “Газпром“

Овчаров изчисли 20 млрд. лв. печалба от договорите с “Газпром“

От договорите си с “Газпром“ България е спечелила около 20 млрд. лв. Това изчисли бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от БСП Румен Овчаров, който заедно с лидера на партията и бивш премиер дадоха поредната пресконференция за цената на газа и анекса на предишния кабинет по договора с "Газпром“.

Овчаров предостави на репортерите копие от писмо на зам..-шефа на руската компания Александър Медведев в потвърждение на тезата на БСП, че от руска страна им е бил оказан натиск за преизчисляване на цените на горивото и сключването на анекса. Писмото е изпратено четири дни преди подписването на 18 декември 2008 г. на споразумението за промяна на договорите с “Газпром“ за доставка и транзит на синьото гориво..

Медведев посочва, че на “Газпром“ същия ден е станало известно, че управляващата коалиция не смята да одобри парафиран вече в края на октомври 2006 г. проект на меморандум за по-нататъшно развитие на руско-българските отношения в областта на доставките и транзита на руски природен газ, чието официално подписване е насрочено за 18 декември 2006 г. Вицепрезидентът на “Газпром“ пише още, че не са дадени аргументирани обяснения за това намерение.

Той предупреждава, че при това положение от 1 януари 2007 г. “Газпром“ ще пристъпи към осъществяването на комплекс от мероприятия за защита на своите икономически интереси. Сред тях е фактурирането на природния газ на принципа на първоначално обезпечаване на задълженията по търговските договори, със заплащане на транзита с парични средства, както е предвидено в подписания на 27 април 1998 г. договор. Освен това Медведев посочва, че ще започне процедура по преразглеждане на цените по всички действащи договори за доставка на газ в България.

Казва се и че руската страна ще сезира Европейската комисия за неизпълнение от страна на България на Европейската енергийна харта, независимо че самата Русия неведнъж демонстрира незачитане на въпросната Енергийна харта и миналата година съвсем я отрече

"От "Газпром“ заявяват още, че ще използват всички методи на юридическа защита на икономическите права на дружеството и неговите международни партньори“, посочи още бившият министър.

Според него "говоренето и плямпането“ на темата за цената на газа и договореното с Москва от предишния кабинет, "заглушават всякаква разумна аргументация по въпроса, особено след включването в темата и на голямата вувузела“. Запитан кого има предвид, че е "голяма вувузела“, Овчаров не пожела да назове име, само каза, че медиите сами могат да си направят извода.

Той отново коментира, че договорът с "Газпром“ за доставка на газ влияе на сегашното увеличение на синьото гориво с около 2 -2.5 процента Овчаров обясни още, че си пази записки от времето на договарянето с "Газпром“ и там се виждало, че увеличението е само с 5 % върху количествата, които се доставят по транзитния договор, които са по-малко от половината. "Тоест няма как на този договор да се стовари вината за тези 25 процента увеличение сега“, посочи депутатът.

По думите на Овчаров останалите над 2.5 процента възможно увеличение на цената на газа се дължали на задържаните цени на природен газ от министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков през март, "който със своя заповед забрани повишаване на цените на "Булгаргаз“.

"Между другото това е един въпрос, по който прокуратурата би могла да се самосезира и да провери кои са фирмите, които печелят от това задържане на цените. Това не са българските граждани. Това са определени големи консуматори на природен газ“, смята Овчаров.

Бившият премиер Станишев пък отново декларира, че е водил преговорите с руската страна "много внимателно поради опасността да бъдем съдени“ от Москва. .

"Бяхме изправени пред алтернативи: или поемаме риска от 1 януари 2007 г. да има изцяло пазарни цени, да се осъществяват доставките първо по действащите договори по 100 процента пазарни цени; или да търсим разсрочване и поетапно увеличаване на цените до 2012 г., както е договорено", посочи Станишев.

“Към настоящия момент не знаем какво договаря българското правителство, освен че взаимно се изненадват с руския вицепремиер Виктор Зубков за цените на природния газ, които би трябвало много добре да знаят и едната и другата страна“, коментира още Румен Овчаров.

Няма обвързаност между подписания договор за транзита на природен газ и проектите "Южен поток", "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене", заяви Станишев, въпреки че преди години Овчаров призна, че руските енергийни проекти са били използвани взаимно за осигуряване на натиск по едни тези и съответно отстъпки по други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес