Овчаров налива още масло в огъня около преговорите с “Газпром”

Овчаров налива още масло в огъня около преговорите с “Газпром”

Министърът на енергетиката Румен Овчаров е на мнение, че България трябва да приеме руските искания за преразглеждане на газовите цени и сключване на нов дългосрочен договор преди изтичането на сегашния, чийто срок е до 2010 г. и по който България получава отбивка от цената заради бартера с транзитните такси.

Ако се вземе политическото решение да се отстоява сегашния договор, страната ни трябва да е наясно, че след този период ни чака 40-процентно поскъпване на природния газ и намаляване на транзитните доставки, заяви в сряда Овчаров пред енергийната комисия в парламента.

Обвързването на България с нов дългосрочен договор с “Газпром” би направило безсмислено евентуалното включване на страната в алтернативния проект “Набуко” за пренос на газ от Централна Азия през Турция, България и Румъния към Европа. Според предишни изявления на министър Овчаров, стартирането на този проект среща пречки и след 10 години България може да се окаже с газопроводи, но без осигурен природен газ.

Пред депутатите той заяви, че решението за това как да продължат преговорите с “Газпром”ще е политическо и ще се вземе в края на ноември от съвета на тройната коалиция.

Москва настоява договорите да бъдат преразгледани и цените на доставките да бъдат повишени. Овчаров твърди, че България има опции да постигне плавно поскъпване на суровината за вътрешния пазар и увеличаване на транзитните количества.

Към момента няма никакво сигурно потвърждение на руската позиция, тъй като през последните дни изтекоха противоречиви съобщения – като се започне от твърдения на “Газпром” за “трудни преговори” с България, мине се през анонимни информации за 40-процентен скок на природния газ и се стигне до уверенията на Овчаров, че няма да допусне такова поскъпване.

Към момента няма и спешна нужда България да преразглежда изгодния ѝ договор с “Газпром”, подписан през 1998 г., при положение, че ЕС готви нова обща енергийна политика, целяща да намали зависимостта от руските енергийни доставки.

Работим по вариант, при който се търси стратегическо партньорство и дългосрочен договор с руската страна, за да се гарантира необходимият енергиен ресурс на България, каза Овчаров пред депутатите. Той отказа да съобщи какво ще е неговото предложение до лидерите на тройната коалиция по преговорите с “Газпром” и в какви граници може да поскъпне природния газ при положение, че подпишем нов дългосрочен договор с руснаците.

При всички положения обаче е невъзможно синьото гориво за българския пазар да поскъпне с 40 процента от следващата година, заяви министър Овчаров.

Той ще дискутира този въпрос и с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, с когото ще има среща в четвъртък.

“След по-малко от два месеца България ще стане член на ЕС, а там има директиви, които определят как се регулират европейските енергийни пазари, където няма бартери”, каза Овчаров.

В момента България плаща по 257 долара за 1000 куб. м природен газ, но цената се компенсира от количествата, които страната ни получава вместо такси за транзита на суровината до Гърция, Турция и Сърбия.

На срещата с Андрис Пиебалгс най-вероятно ще бъде обсъдено и предупреждението на министър Овчаров до Еврокомисията, че страните от Балканите са застрашени от недостиг на електроенергия заради спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” в края на т.г., както и поисканата помощ за изграждане на втора атомна централа край Белене. В понеделник говорителят на Пиебалгс каза, че в Брюксел няма постъпили сведения за недостиг на ток, но ако такъв дефицит се появи, ЕС ще има грижата да осигури нужните количества. Говорителят допълни, че на ЕК е известно, че дъщерна фирма на “Газпром” е спечелила търга за строителството на АЕЦ “Белене” и че България трябва да внесе искане до ЕК за одобрение на това строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес