Овчаров нападна Софиянски заради бюджета на София

Кметът Стефан Софиянски няма големи шансове парламентарното мнозинство да одобри промени в бюджета за Столичната община, тъй като НДСВ и БСП са опозиция в новия Столичен общински съвет (СОС).

Днес депутати от София се срещнаха с кмета и общинските съветници, поканени от председателя на СОС Владимир Кисьов, за да чуят исканията им по отношение на бюджета за 2004 г.

Зам. -председателят на БСП Румен Овчаров директно нападна кмета с думите: "Не използвайте депутатите за PR акция на партията си или на себе си, г-н Софиянски!".

Кметът запозна народните представители с предложенията, които вече са внесени в деловодството на парламента от Диляна Грозданова - депутат от НДСВ и член на ръководството на ССД. Софиянски посочи, че депозираните исканията са по-крайни, но той е готов на известни отстъпки, за да бъде намерен баланс.

За три неща обаче кметът е категоричен - първото е в бюджета на общината да постъпват 50% от ДОД, а не предвидените 40%. Второто е държавата да покрие финансовия ангажимент, поет при сключването на договора за съфинансиране на строежа на метрото с японското правителство. През 2004 г. в метрото трябва да се вложат 35,5 милиона лева.

Третото искане е финансирането на общинските болници да става със средства от общинския бюджет. Те са сто процента общинска собственост и не е редно държавата да поема грижата за тях, защото така тя прекъсва водената от общината в продължение на години здравна политика и поставя онези болнични заведения, които в последните години не са били приоритет, в неравностойно положение, обясни Софиянски.

Той призова депутатите да защитят в пленарна зала интересите на софиянци.

Румен Овчаров обаче го контрира, че столичният патриотизъм не задължение на народните представители и определи предложенията на Софиянски като некомпетентни. Според зам.-председателя на БСП разговорът е трябвало да бъде проведен много по-рано. Овчаров обвини Софиянски, че поставя искания без да представи някакъв план за оптимизиране на приходите и минимизиране на разходите на столична община.

"Защо, след като не ви стигат средствата, сте увеличили парите за чистота с 4 млн. лева, а сте предвидили намаляване на неданъчните приходи и на средствата от продажба на недвижимо имущество", попита Овчаров.

Софиянски обясни, че едва след първо четене на закона за бюджета са станали известни неговите параметри. "Но ако Вие, г-н Овчаров, не можете да защитите позиция, това е друг въпрос", отговори Софиянски.

Последните му думи предизвикаха бурен протест от страна на Овчаров, който го призова да се държи като кмет, а не като хулиган. Наложи се Софиянски да се извини на депутатите за тона си.

Още след като чу предложенията на Софиянски, водачът на НДСВ в СОС Владимир Каролев го обвини в демагогия. "Като няма пари за японския заем, Тошко Добрев да продаде 11-те терена в Южен парк на търг, а не да ги вкарва в смесени дружества", каза Каролев. Според него от подобно неефективно управление на общинска собственост общината губи годишно около 50 млн. лв.

Според Каролев не може Софиянски да иска 50% от ДОД, след като има единни стандарти за цяла България.

Тази критика изостри нервите на кмета до степен, че да попита Каролев: "Владо, ти софиянец ли си?". На помощ се притече Владимир Кисьов, който обясни, че целта на срещата не била да се води дискусия, а само да се запознаят народните представители с исканията на столична община.

Народната представителка от НДСВ Татяна Калканова каза, че исканията за промени в бюджета на София са трудно защитими в пленарна зала, тъй като останалите общини ще се възпротивят, че столицата е привилегирована.

Общинари и депутати се разотидоха без да постигнат консенсус "столичани ли сме или не" и на всички стана ясно, че бюджетът ще се гласува партийно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?