Овчаров нападна ВАС заради спряната приватизация на “Балканкар-Средец”

Овчаров нападна ВАС заради спряната приватизация на “Балканкар-Средец”

Протест на работници и служители на “Балканкар-Средец” срещу спряната приватизация на дружеството в понеделник вкара в остър конфликт министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и Върховния административен съд (ВАС).

С плакати “Искаме работа” и “Спряната приватизация означава ликвидация” работниците на предприятието връчиха протестно писмо на министър Румен Овчаров. В него те изразяват притеснение за бъдещето си, след като преди близо две седмици ВАС уважи жалбата на третия кандидат купувач “Загора Кар” срещу избора на “ГТМ Ангел Балевски” за купувач на 69,99% от “Балканкар-Средец” и спря процедурата.

С всеки ден заводът се приближава до пълното преустановяване на производството, заяви директорът на завода Петър Апостолов . Той прогнозира, че ако се забави приватизацията, това ще доведе предприятието до ликвидация. От началото на годината заводът е произвел само десет броя кари, което силно е влошило финансовия резултат на фирмата. Текущата загуба за първото тримесечие е 323 000 лв., каза още Апостолов.

Министърът на икономиката Румен Овчаров обеща на работниците да се намеси в приватизацията на завода в рамките на своята компетентност. Той препоръча на работниците да се обърнат към ВАС, защото според него избраната фирма – купувач е много сериозна и ще развие предприятието.

Дружеството, избрано за купувач - “ГТМ Ангел Балевски”, е създадено специално за приватизацията на “Балканкар Средец”. То е 100% собственост на "Група технология на металите - Ангел Балевски холдинг". Цената, която предложи за 69,99% от акциите на завода беше 91,1 млн.лв. Кандидатът класиран на трето място – “Загора кар” оферира 35,5 млн.лв.

“Не знам колко е независим съдът,  но самият факт, че в последния момент - в деня, в който трябваше да бъде подписана сделката, той я спря, ме кара да мисля, че не е съвсем независим” коментира Румен Овчаров. Той увери работниците, че ще спази обещанието си да се намери купувач, който да гарантира бъдещето и работата им.

От Върховния административен съд реагираха незабавно и заявиха, че Овчаров си е позволил недопустими за представител на изпълнителната власт в една демократична държава изказвания по отношение на ВАС. “В противоречие с основния конституционен принцип за разделение на властите, но и за взаимен контрол между тях, звучи твърдението на министъра, че “българската съдебна система се намеси по брутален начин в приватизацията на “Балканкар-Средец”, се посочва в съобщение на съда.

От ВАС припомниха, че на 2 май 2006 г. с определение по жалбата на “Загора Кар”, тричленен състав на ВАС спря предварителното изпълнение на решението на Агенцията за приватизация за избора на купувач.

“Съдът не е направил нещо неочаквано за Агенцията за приватизация, тъй като практиката на ВАС при произнасяне за спиране на приватизационни сделки, концесии и т.н. е постоянна и категорична. Меко казано, нелепо звучи обвинението на Румен Овчаров“, се посочва в изявлението от съда. От там припомниха, че според българската Конституция, ВАС контролира законосъобразността на решенията на изпълнителната власт и защитава гражданите и юридическите лица от незаконосъобразни действия на администрацията.

“Само в тоталитарните държави актовете на изпълнителната власт не подлежат на съдебен контрол, а съществуването на административен съд е достижение на демократичното общество”, заяви говорителят на ВАС Роза Георгиева.

Споделяне

Още от България