Овчаров не помни да е определял лимит за представителни разходи на Вальо Топлото

Бившият енергиен министър Румен Овчаров, който в понеделник даде показания по делото за злоупотреби в столичната "Топлофикация", заяви, че няма спомен да е определял лимит за представителните разходи на дружествата, към които държавата има отношение.

В същото време обаче Овчаров, който подаде оставка след 2 години начело на министерството в разгара на корупционен скандал, посочи, че проверка през 2006 г. в "Топлофикация“ установила повишени представителни разходи, както и големи суми, платени за различни услуги.

Събираемостта на задълженията към столичната "Топлофикация" намаляха рязко след скандалите, които станаха там, допълни Овчаров. По думите му, директна намеса в управлението на дружеството не е имало. Проблемите възниквали постепенно, защото се създал много шум в медиите и имало напрежение.

След като даде показания по делото, Овчаров отказа да отговаря на журналистически въпроси с думите, че "нахалството е хубаво нещо, но не винаги води до полза".

В същото заседание бившият шеф в Общинска банка Любомир Павлов добави, че финансовото институция е предоставила джип за безвъзмездно ползване от ръководството на "Топлофикация". Причина за това е, че енергийното дружество е било сред най-големите клиенти на банката. През 2004 година обаче столичното парно избира да работи с други финансови институции. Версията на Любомир Павлов е, че Валентин Димитров е бил близък до убития банкер Емил Кюлев.

Софийският градски съд заседава в понеделник по делото за злоупотреби в столичната "Топлофикация". Подсъдими освен бившия ѝ изпълнителен директор Валентин Димитров са Иванка Диловска, Георги Рогачев, Пламен Василев, Георги Ненков и Илко Йоцев.

Пред съда показания трябваше да даде и бившият кмет на София и сегашен премиер Бойко Борисов, но от Министерския съвет са изпратили писмо, че той не може да се яви, тъй като е на посещение във Франция.

Споделяне

Още от България