Овчаров: Не става дума за хъб, а за пъб за разговори по темата

Румен Овчаров. Сн. БГНЕС

Като "хвърляне на прах в очите" определи бившият енергиен министър на БСП Румен Овчаров идеята на правителството за изграждането на газов хъб в България. Според него е прекалено късно да се случи подобен проект, тъй като за изграждането на разпределителен газов център в страната трябва да има източник, а всички възможни проекти са заобиколили България.

"Нищо няма да се случи с „Южен поток". Аз наблюдавам ентусиазма, с който някои от нашите управляващи продължават да хвърлят прах в очите на хората, че някакви хъбове ще правят тук. Според мен по-скоро става дума не са хъб, а за пъб, в който някои хора просто искат да си пият бирата и да си приказват на тази тема", каза пред Дарик радио Овчаров, който в момента представлява държавата в бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим".

"Късно е вече, България от енергиен център в Югоизточна Европа се превърна в център на кръгово движение, през който не минава нищо и няма да мине нищо скоро", смята той.

По думите му Турция си е изиграла добре картите и е заела ролята, която България трябваше да играе. Всичкият природен газ, който по един или друг начин ще се движи в тази посока - на север, ще се движи през Турция. Турция ще бъде този хъб, за който говорим и няма никакъв шанс да бъде преместен в България, заяви Румен Овчаров.

"Европа, каквото можа, направи, за да прекрати проекта „Южен поток". Не го направи сама, направи го под диктовката на САЩ. Не мисля, че Европа спечели нещо от това, защото Европа щеше да бъде значително по-сигурна с един поне нов маршрут на руски природен газ", посочи още той.

Очваров каза в отговор на въпрос, че не вижда възможности за реализация на АЕЦ "Белене". "А още повече се притеснявам, ако тръгнат да реализират VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", а още по-лош е вариантът, за който сега и Бойко говори - с американски инвестиции. Американските инвеститори отиват само там, където им е гарантирана печалбата. Който се чуди какво правят и как го правят американските инвеститори, могат да видят двете американски централи в комплекса "Марица-изток", каза Румен Овчаров.

Една пълномащабна война в Украйна неминуемо би довела до тежки рискове за газовите доставки не само към България, но и към останалите европейски държави, коментира още Румен Овчаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?